Bejaarden-stuk is Katwijk te gewaagd

In Katwijk is een voorstelling over bejaarde dorpsbewoners plotseling afgelast. De regisseur vermoedt druk uit christelijk-politieke hoek.

Vier zielen zijn deze vrijdagmiddag afgekomen op de voorstelling Anno Katwijk in Het Anker, een activiteitencentrum van de Hervormde Gemeente Katwijk. Ergens achter in het zaaltje waar de voorstelling plaatsvindt, staat een kloek huisorgel. De vier, wat oudere bezoekers krijgen op band de aangrijpende en soms ook humoristische levensverhalen te horen van zeven nóg oudere Katwijkse dames. Deze zitten zelf verspreid door de zaal. Op een groot videoscherm worden beelden vertoond van een zomerdag aan het Katwijkse strand, met visnetten en close-ups van de zeven vertelsters.

Theatermaakster Betsy Torenbos (36) boekte succes met gelijksoortige voorstellingen in Salzburg, Osaka en Assen. Anno Katwijk lijkt echter een ander, eenzamer lot beschoren. Torenbos zegt na afloop van de voorstelling: ,,Er hadden hier nu ook veertig Katwijkse schoolkinderen moeten zitten.'' Maandag en dinsdag waren er nog wel kinderen gekomen van lokale basischolen. Op woensdag kreeg Torenbos echter een telefoontje van haar projectleider, Het Kunstgebouw in Rijswijk, dat Anno Katwijk werd beëindigd. In een begeleidende brief stond: ,,De Schoolkunstcommissie van de gemeente Katwijk heeft de deelnemende scholen schriftelijk laten weten dat de voorstellingen zijn geannuleerd.'' Torenbos wil de voorstellingen laten doorgaan. Het Kunstgebouw heeft haar daarom financieel verantwoordelijk gesteld voor de `gevolgen'.

Adjunct-directeur Klaas Hoekstra van Het Kunstgebouw: ,,De beslissing om de voorstelling te annuleren hebben wij samen met de gemeente, de andere subsidiegever, gemaakt. We vonden Anno Katwijk ongeschikt voor kinderen. Daarbij heeft mevrouw Torenbos zich niet aan haar contract gehouden. Maar dat is iets tussen haar en ons.'' Torenbos: ,,Ik heb twee dagen te laat mijn script ingeleverd bij Het Kunstgebouw. Dat was nooit een probleem, tot afgelopen woensdag. Daarbij heb ik de voorstelling dinsdag al ingekort. Maandag hadden ze hier zestig kinderen neergeplempt. Dat is veel te veel. Dat ging niet goed, de kinderen werden onrustig. Dinsdag waren er geen problemen.''

Torenbos vermoedt dat er meer achter zit: ,,Er zijn hier volgende week gemeenteraadsverkiezingen. Misschien dat de voorstelling hier en daar te onchristelijk is bevonden.'' Ze doelt vooral op het levensverhaal van een van de Katwijkse vertelsters die op band laat weten `God in de natuur te zien' en niet in de bijbel, die zij als bron van waarheidsvinding niet erg geloofwaardig acht. B.A.T. Kalshoven, kerkvoogd van de Hervormde gemeente Katwijk en voorzitter van zeven Katwijkse basisscholen, heeft de voorstelling nog niet gezien: ,,Volgens mij is er vooral sprake van een organisatorisch misverstand. Maar ik heb ook van sommige scholen begrepen dat zij de verhalen niet allemaal even goed vonden passen bij hun identiteit. Ik kan mij voorstellen dat zij dan de wethouder bellen.`` Wethouder W. van Duijn (SGP): ,,Ik ga geen inhoudelijk oordeel vellen over de voorstelling. De gemeente heeft Anno Katwijk ook niet geannuleerd. Dat was Het Kunstgebouw.''

Torenbos gaat maandag gewoon weer naar `Het Anker': ,,Er is door geen der partijen ook maar iets gezegd over de vrouwen die hier tijdens de voorstelling hun ziel en zaligheid op tafel leggen. Ik ben het aan hun verplicht door te gaan tot het bittere einde. Ook al ga ik failliet.''