Annie Leibovitz

Annie Leibovitz, de Amerikaanse fotograaf die beroemd werd met haar theatrale portretten van beroemdheden, exposeert in Foam in Amsterdam de serie American Music. De muzikanten worden, meestal in zwartwit, vastgelegd in hun eigen vertrouwde omgeving, liefst zo naturel mogelijk.

,,Hoe `echt' Leibovitz de muzikanten ook wil vastleggen, in haar hart blijft ze de reclamefotograaf die haar modellen wil oppoetsen, laten glimmen [...] Uitzonderingen zijn Johnny Cash en Steve Earle, bij wie het grijs van zijn wallen zo goed te zien is. [...] Zelden zag ik een tentoonstelling waarin de kunstenaar zoveel werk verzet om zoveel leegte te verhullen. In `authentieke' termen: dikke kitsch, en niks anders.''

Hans den Hartog Jager, 2 november 2005

Annie Leibovitz, American Music. T/m 7 december in Foam, Amsterdam.

ccCCC