AGENDA NOVEMBER / DECEMBER

05 Vreemdelingenlegioen

De wereldberoemde strandportretten, de pas bevallen moeders, de stierenvechters, de Britse discomeisjes en soldaten uit het Vreemdelingenlegioen. Vaak zijn het adolescenten die Rineke Dijkstra (Sittard 1959) fotografeert en filmt - onzekere pubers die meestal aarzelend of slungelig poseren voor haar camera. Dankzij de grote formaten en het felle flitslicht zijn haar portretten nietsontziend. Stedelijk Museum Amsterdam.

16 Computeren voor de toekomst

Terwijl de westerse wereld zich digitaliseert en dankzij computers zijn productiviteit steeds verder opvoert, staat de Derde Wereld nog maar aan het begin van deze ontwikkeling. Voor de realisering van de VN- millenniumdoelen moet daar verandering in komen. Hoe dat kan gebeuren wordt besproken op de World Summit on the Information Society in Tunis.

Van 16 tot 18 november.

20 Turks Fruit de Musical

Generaties pubers lazen het boek met rode oortjes, drie miljoen Nederlanders zagen de film met natte wangen. Turks Fruit van Jan Wolkers over de amour fou tussen schilderbeest Erik en zijn roodharige Olga, is nu een musical. De hoofdrollen zijn voor Antonie Kamerling en Jelka van Houten. Voor wie een remake van de stomende film verwacht, heeft Kamerling alvast een teleurstelling: 'Ik ga echt niet op het toneel liggen wippen.' Première 20 nov. Tilburg, schouwburg.

21 Mount Everest Marathon

De Mount Everest Marathon in Nepal is de hoogste marathon ter wereld, met de start op 5.184 meter en de finish 1.700 meter lager. De marathon is onderdeel van een reis die 26 dagen duurt en waarbij alle noodzakelijke maatregelen voor hardlopen op hoogte worden genomen. Maximaal 75 atleten kunnen meedoen. Het vertrek - vanuit Londen naar Katmandu - is 2 november, de marathon wordt gehouden op de 21ste.

21 Zaken doen met Saddam

Ook officier van justitie Fred Teeven had tijdens een pro forma-zitting enige moeite om het uit te spreken: thiodiglycol (TDG). Het is een van de chemicaliën die de Nederlandse zakenman Frans van A. (63) in de jaren tachtig in enorme hoeveelheden leverde aan de Iraakse dictator Saddam Hussein. Op 21 november begint het proces. Van A. wordt medeplichtigheid aan genocide en oorlogsmisdaden verweten.

22 Zwaar weer voor eurosuiker

Nergens geniet de suikerbranche zo'n riante bescherming als in Europa. Zakt de prijs onder een bepaald niveau, dan krijgen de boeren of fabrikanten subsidie uit Brussel. Maar het eind van dit regime komt in zicht, mede onder druk van de WTO die de Europese steun heeft veroordeeld. De Europese ministers van landbouw moeten het op 22 en 23 november eens zien te worden over drastische herziening van de suikersubsidies.

25 Kameropera van Honegger

De Zwitserse componist Arthur Honegger werd beroemd met de oratoria Le roi David en Jeanne d'Arc au bûcher. Hij was lid van de Groupe des Six met onder meer Erik Satie en Francis Poulenc. Vijftig jaar na zijn dood wordt hij geëerd met een driedaags festival in Utrecht. Er klinken drie symfonieën, kamermuziek en de wereldpremière van de kameropera La Mort de Sainte Alméenne uit 1918. Muziekcentrum Vredenburg.

DECEMBER

02 Outsiders strijden om Davis Cup

Slowakije strijdt van 2 tot en met 4 december in Bratislava tegen Kroatië om de Davis Cup. Het land dat twaalf jaar geleden onafhankelijk werd, wist zich nog nooit te plaatsen voor de eindstrijd. En ook het 14-jarige Kroatië wist de bokaal nooit te veroveren.

De Slowaken rekenden dit jaar achtereenvolgens af met titelverdediger Spanje, Nederland en Argentinië.