www.nrc.nl

Vandaag op de website van NRC Handelsblad onder meer een nieuwe aflevering van de schaakrubriek van Hans Ree en een verse Woordhoek van Ewoud Sanders.

Nu al kerst in New York. Correspondent Freek Staps schrijft op www.nrc.nl/newyork een weblog over leven en werk van jonge mensen in deze wereldstad. Vandaag onder meer een vroege kerst. ,,November en alweer bijna kerstmis. Dat denken Amerikaanse ondernemers tenminste. Hier staan de kerstbomen in de etalages. Dat is meer dan opmerkelijk, dat is keihard geld verdienen. Het grootste bedrijf van het land, winkelketen Wal-Mart, lanceert vandaag de jaarlijkse reclamecampagne. Zo vroeg is Wal-Mart nog nooit begonnen. De zomer viel tegen, vandaar. Of het werkt, moet de keten afwachten. Vorig jaar stegen de verkopen in de maand november maar met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder.''

Paaldansen en schaken. ,,Ik dacht dat het krantenartikel over schaken moest gaan,'' schrijft Hans Ree vandaag op www.nrc.nl/

denksport. ,,De kop was: `Fiks geruzie over wie de wereldkampioen is'. Die kop kan bij ons sinds 1993 permanent worden ingezet. Maar hier ging het toch over iets anders, want het artikel beschreef een ruzie in de Nederlandse paaldanswereld.'' Bij ons is er ook weer ruzie, schrijft Ree. ,,De FIDE kon bogen op een bijzonder geslaagd wereldkampioenschap in San Luis en bedierf onmiddellijk alles weer door de afgesproken regels voor het volgende kampioenschap te veranderen en te trivialiseren en in strijd met de waarheid te verklaren dat het na overleg met de topschakers was gebeurd. Nu is iedereen boos.''

Taalvragen. Ewoud Sanders behandelt vandaag in zijn rubriek Woordhoek (www.nrc.nl/woordhoek) vragen van lezers over de Nederlandse taal. Hoe oud is het woord plaagbeller? Wat is een transformatiehuisje? Waarom spreken steeds meer mensen van plaats delict en waar komt dit vandaan?

Google Print. Google's bibliotheeksite is officieel geopend, schrijft Marie-José Klaver vandaag in haar blog, met rechtenvrij werk. Meer op www.nrc.nl/klaver.