VS vrezen bommen langs de weg in Irak

Veruit het gevaarlijkste wapen dat de rebellen in Irak tegen Amerikaanse troepen inzetten, is de zelfmaakbom langs de weg. Zo gevaarlijk dat meer dan de helft van de Amerikaanse verliezen in Irak nu het resultaat is van dergelijke bomexplosies. En die verliezen stijgen: vijf, zes Amerikaanse doden op een dag is de laatste tijd geen zeldzaamheid. In totaal zijn nu circa 2.040 Amerikaanse militairen in Irak gesneuveld sinds de oorlog in maart 2003 begon.

Van de 569 aanvallen in Irak van vorige week was ongeveer 40 procent uitgevoerd met dergelijke geïmproviseerde bommen (IED, Improvised Explosive Devices, in de Amerikaanse terminologie), zo zei gisteren generaal-majoor Rick Lynch, adjunct-stafchef van de Amerikaanse en buitenlandse troepen in Irak. ,,En dat resulteerde in 64 procent van de verliezen van de coalitie en 37 procent van de verliezen van de Iraakse veiligheidsmacht'', zei hij op een persbijeenkomst in Bagdad. Ter vergelijking: in de eerste zes maanden van de oorlog waren IED's verantwoordelijk voor vier procent van de Amerikaanse doden.

Generaal Lynch erkende dat de bommen effectiever en dodelijker worden. Dat komt volgens hem met name doordat de bommakers nieuwe ontstekingsmechanismen of sensors gebruiken voor hun wapens. The Washington Post citeerde vorige week verschillende bronnen volgens welke er sprake is van een soort wapenwedloop. De rebellen passen zichzelf permanent aan de Amerikaanse tegenmaatregelen aan door steeds zwaardere en meer geavanceerde bommen te maken die ze steeds beter langs de weg verbergen.

Lynch zei dat zijn troepen proberen te denken als de opstandelingen. Ze proberen uit te vinden wie de capaciteiten heeft om dit soort bommen te maken en gaan dan achter de bommakers aan, gebruik makend van informatie uit plaatselijke bronnen. Het doel, aldus Lynch, is ,,de IED's te vinden voor ze ontploffen''.

Verder bestaat er al sinds 2004 een speciale IED-eenheid, die naar nieuwe manieren zoekt om de bommen te bestrijden. Daarbij wordt onder andere gekeken hoe de Britten omgingen met bommen langs de weg in Noord-Ierland en de Israëliërs met zelfmoordterroristen. De eenheid heeft dit jaar een budget van 1 miljard dollar toegewezen gekregen.