Via vogelgriep naar nieuwe president

De aanstaande president van Polen, Lech Kaczynski, is doelwit geworden van een `internetbom'. Wie in de zoekmachine Google het Poolse woord voor vogelgriep (ptasia grypa) intikt, komt uit op de website van Kaczynski.

Het woord is niet zomaar gekozen. De achternaam van het nieuwe staatshoofd is sterk verwant aan het woord `kaczka', wat `eend' betekent in het Pools. De woordgrappen met Kaczynski's achternaam zijn razend populair, temeer daar zijn tegenstander tijdens de recente verkiezingen als voornaam Donald (Tusk) had. Het was dus maandenlang Donald versus Duck.

De internetbom is het gecoördineerde werk van webloggers, mensen die op internet dagboekjes bijhouden. Zij hebben op hun websites heel vaak het woord `vogelgriep' neergezet en aan dit woord een link verbonden met de website van Kaczynski. Zoekmachines zoals Google, die voortdurend het internet afgrazen, worden zo op het verkeerde been gezet. De website van Kaczynski staat nu nog op de derde plaats van de zoekresultaten, maar als nog meer webloggers zich aansluiten bij de actie kan zij op nummer één komen. De moreelconservatief Kaczynski is onder de doorgaans jongere internetgebruikers niet populair.

Zoals het woord `failure' (mislukking) leidt naar de biografie van president Bush op de website van het Witte Huis en `raar kapsel' naar de CV van premier Balkenende, zo verwijst het Poolse woord `kretyn' (idioot of ezel) naar de website van het Poolse parlement. Het verwees tot voor kort ook naar de populistische politici Andrzej Lepper en Roman Giertych, maar hun internetadressen zijn inmiddels veranderd.