Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Het nationale zorgspreekuur. Herhaling van de uitzending van afgelopen zondag over het nieuwe zorgstelsel – kosten, basispakket, eigen risico en bijverzekeren – dat met ingang van 1 januari wordt ingevoerd. Afgelopen zondag keken ruim 900.000 kijkers naar de live uitzending. De afgelopen dagen kreeg de ouderenomroep MAX veel brieven en e-mails binnen met het verzoek het programma te herhalen. Henny Stoel en Reinier van den Hout presenteren de uitzending. Ned.1, 17.30-18.30u.

Twee vandaag. Aandacht voor minister voor Vreeemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk die onlangs in de Tweede Kamer ontkende dat IND-dossiers van Congolezen naar hun land van herkomst waren gestuurd. De actualiteitenrubriek vond twee nieuwe voorbeelden: een gezin uit Azerbajdzjan en een vluchteling uit Rwanda. Zij troffen hun volledige dossier aan op het bureau van het consulaat waar ze waren opgeroepen. Ned.2, 18.20-18.50u.

Nova. Debat tussen CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen en oud-minister van Binnenlandse Zaken Klaas de Vries over problemen rondom de veiligheid in Nederland. Ook een gesprek met de twee moslims die afgelopen week werden opgepakt in de trein bij Amsterdam. Ned.3, 22.20-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Tales from the green valley. Slotaflevering van een serie waarin vijf wetenschappers een jaar lang een zeventiende-eeuwse boerderij draaiende proberen te houden zonder moderne hulpmiddelen. Augustus is de laatste maand en de tarwe moet geoogst worden. Dat is zwaar werk waarbij iedereen wordt ingeschakeld. BBC2, 20.30-21.00u.

Reynebeau & Rotten: De Britse wetenschap. Tweede deel van een vijfdelige serie waarin anglofiel Marc Reynebeau met Johnny Rotten in een Rolls-Royce de prestigieuze universiteitsstad Oxford bezoeken. Ook een bezoek aan Quarry Bank Mill, een katoenweverij in de Midlands die dateert uit het begin van de industriële revolutie. België 2 (Canvas), 20.45-21.30u.

Tribe: Suri. De Britse ontdekkingsreiziger Bruce Parry die zich in de verste uithoeken van de wereld onbevangen onderdompelt in geïsoleerde stammen en volkeren verblijft enige tijd bij de Suri-stam in Ethiopië, waar hij deelneemt aan de traditionele, wrede stokgevechten. België 2 (Canvas), 21.30-22.25u.

Die Nacht der grossen Flut. Gedramatiseerde reconstructie van de grote overstromingsramp in Hamburg op 17 januari 1962. De onvoorbereide Hamburgers volgden in de rampbestrijding de jonge senator Helmut Schmidt, de latere bondskanselier. ARD, 21.45-23.15u.

Timewatch: The gunpowder plot. Al in 1605 was sprake van terrorisme toen een aantal jonge mannen de parlementsgebouwen wilden opblazen. En ze slaagden bijna in hun missie. Wat waren hun beweegredenen? BBC2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Gesprek met fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf over zijn nieuwe videotentoonstelling `Moving targets'. Verder sportpresentator Jack van Gelder die ook van musicals houdt en schrijver Rob van Scheers over zijn boek De grote parade, een verborgen geschiedenis van de 20ste eeuw. Ned.3, 19.00-19.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met cabaretier Jochem Myjer over zijn voorstelling Yeee-haa! waarin hij meent dat alles vrolijker mag. Verder Jelka van Houten en Antonie Kamerling die de hoofdrollen spelen in de musical Turks Fruit, een bewerking van het boek van Jan Wolkers. Talpa, 22.30-23.40u.

Tv-show. De Limburgse violist André Rieu speelt samen met de vijfjarige wonderviolist Akim Camara. Een jaar geleden al traden zij in een met 20.000 man gevuld stadion op. Sindsdien houdt Rieu Akim uit de publiciteit omdat hij zich voor hem verantwoordelijk voelt. En verder een terugblik op drie bezoeken aan Herman Brood. Deze week zou Brood zijn 59ste verjaardag hebben gevierd. Ned.2, 21.30-22.25u.

SPORT

King of the air. Eerste deel van een verslag van het grootste kitesurf-evenement op het eiland Maui in de Grote Oceaan dat tussen 9 en 16 oktober werd gehouden. De twee Nederlandse deelnemers Ruben Lenten (17 jaar) en Jalou Langeree (15 jaar) worden op de voet gevolgd. Regerend wereldkampioen judo Dennis van der Geest praat met de atleten en leert de elementaire beginselen van het kitesurfen. Veronica, 19.30-20.00u.

The Ultimate Playmate Search. Erotische special met hoogtepunten van Playboy's vijftigste verjaardag en een portret van het Nederlandse model Anna Marie Goddard die al ruim tien jaar carrière maakt in Amerika. Ze heeft diverse programma's en films op haar naam staan zoals JAG, Baywatch en Austin Powers. Veronica, 23.05-1.15u.

AMUSEMENT

Oberon. Vierde aflevering van een psychologisch spelprogramma waarin acht Nederlanders en acht Vlamingen een tijdreis maken naar de Middeleeuwen. Ned.2, 20.30-21.25u.

De Mike & Thomas show. Een muzikale glamourcomedyquiz waarin twee teams van `beroemde mensen' het tegen elkaar opnemen, in de chaos van quizmasters Thomas van Luyn en Mike Boddé. De zanger Rick de Leeuw, judoka Deborah Gravensteijn en zangeres Yvonne Keeley spelen tegen soapactrice Aukje van Ginneken, Kamerlid Mat Herben en bokser Don Diego Poeder. Ned.3, 20.55-21.25u.

(Freek) Kortgehouden. Cabaretier Freek de Jonge laat in deze tweede aflevering weer acht filmpjes zien met onder anderen in het thema geloof Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten en presentator Jeroen Pauw in een filmpje waarin de geschiedenis centraal staat. Ned.3, 21.25-22.00u.