Televisie Film van de dag

The Shining (Stanley Kubrick, 1980, VS). Stanley Kubricks The Shining zit vol memorabele beelden en oneliners. De zin die Jack Nicholson uitspreekt vlak voordat hij een bijl in de deur van de kamer plant waarachter zijn vrouw verscholen zit, keerde nog meermalen terug in andere films: `here's Johnny!'. Het meeste indruk maken de scènes waarin zoontje Danny op zijn driewieler door het Overlook Hotel fietst. Die werden door Kubrick vanuit de ooghoogte van het fietsende jongetje gefilmd – de cameraman draaide het vanuit een rolstoel – waardoor de gangen zeer dreigend op hem (en ons) afkomen. De scène waarin de liftdeuren langzaam opengaan en er liters bloed de hotelgang in gutsen zal bij menigeen ook nog in het geheugen gegrift staan.

Toch is de meeste horror psychologisch: de film toont de langzame aftakeling van de schrijver en zijn familie, die een geïsoleerd bestaan leiden in het hotel. En waarom zegt het jongetje toch steeds `redrum'?

BBC1, 0.35-2.35u.