`Springstof' in cel terreurverdachte

Een vermeend lid van de de Hofstadgroep is gisteren met spoed overgeplaatst vanuit zijn cel in de Bijlmerbajes naar een andere inrichting elders in het land. Er zou `springstof' en materiaal voor een ontstekingsmechanisme in zijn cel zijn aangetroffen.

Tijdens de doorzoeking van de cel van Rachid B. (27) werd `kneedbare stof', ter grootte van een kauwgum, gevonden. Er werden ook batterijen en een magneet gevonden in de cel. Uit onderzoek van TNO is komen vast te staan dat het om gum – een soort boetseerklei – gaat, afkomstig uit de recreatieruimte van de inrichting.

Volgens P. Plasman, de raadsman van Rachid, komt de batterij uit een afstandsbediening voor een tv en is de magneet er een van het soort om notities mee op een koelkast te plakken. Een kantoorgenoot van Plasman bezocht Rachid gisteren in de Bijlmerbajes. ,,Hij begreep er niets van. De gum was al twee maanden, zolang hij in die cel zat, op de muur geplakt.'' Zijn cliënt werd na de doorzoeking meteen in een isoleercel geplaatst en daarna werd hij overgebracht naar een andere inrichting. ,,We weten nog niet waar hij zit.''

Volgens de advocaat is zijn cliënt in paniek. Plasman: ,,Hij is bang dat de rechter straks helemaal niet meer gelooft dat hij geen terrorist is''. Plasman vindt het vreemd dat de overplaatsing plaatsvond terwijl jusitie volgens hem al wist dat er geen springstof was gevonden.