Soldatenvrouwentranen

Op nummer 42 van de top 50 staat deze week het liedje `16 Military Wives' van de Amerikaanse groep The Decemberists.

The Decemberists zijn niet erg bekend en ze maken ook niet het soort muziek waarmee je doorgaans heel bekend wordt. Ze klinken als een folk-orkestje dat het liefst op de straathoek zou staan musiceren. Met viool, gitaar, tamboerijn en mondharmonica, bijvoorbeeld.

Maar als je het al verrassend vond dat The Decemberists in de hitparade staan, dan wordt het nog verrassender als je de tekst van dit liedje leest. Die is anders dan de levendige muziek deed verwachten. Het verhaaltje van `16 Military Wives' is zelfs somberder dan je het in tijden hebt gehoord. Ongeveer sinds `Wake Me Up When September Ends' van Green Day. Dat was ook een droevig liedje, toevallig over hetzelfde onderwerp.

Want Amerika is bezig een oorlog te voeren. Veel jonge Amerikaanse soldaten gaan naar Irak – en niet allemaal komen ze terug. Sommigen gaan dood in dat land, waarvan de meeste Amerikanen niet eens precies weten waar het ligt. Sommigen hadden thuis een vrouw, en misschien kinderen. Zij krijgen dan een brief waarin staat dat hun man en vader niet meer thuis komt. Hoe zou je zo'n brief noemen? Een `doodsbrief', een `Het-spijt-ons-maar-uw-man-is-overleden-op-het-slagveld-brief'?

Over dit soort treurige zaken hebben The Decemberists hun lied `16 Military Wives' geschreven. De titel betekent: zestien soldatenvrouwen. De tekst lijkt op een optelsom van het soort: Martin heeft zes appels, hij eet er drie op. Hoeveel zijn er dan nog over?

Het eerste couplet gaat zo: ,,Zeventien soldaten/ waarvan er twaalf niet meer terug zullen komen/ de sergeant stuurt een brief naar vijf soldatenvrouwen/ de tranen druppen uit tien ogen'' (Seventeen company men/ Out of which only twelve will make it back again/ Sergeant sends a letter to five military wives/ whose

tears drip down through ten little eyes).

De vraag is nu: Als er zestien vrouwen waren (blijkbaar was een van de soldaten niet getrouwd) en vijf van die vrouwen krijgen zo'n brief, uit hoeveel ogen zullen dan geen tranen rollen?

    • Hester Carvalho