Senaat stemt in met olieboring Alaska

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren bepaald dat de regering moet beginnen met de verkoop van olieconcessies in een beschermd natuurgebied in Alaska. Daar zou het equivalent van miljarden vaten ruwe olie liggen.

Tot dusver strandden pogingen om olieboringen in het Arctic National Wildlige Refuge te beginnen omdat tegenstanders een zogenoemde filibuster toepasten. Daarmee kan iedere senator eigenhandig een stemming tegenhouden door eindeloos te blijven doorpraten. Voorstanders van olieboringen wisten dit jaar het verbod op boren in het natuurgebied te koppelen aan begrotingsvoorstellen, waardoor een filibuster niet mogelijk is. Met 51 tegen 48 stemmen werd bepaald dat de beschermde status van het gebied, dat 44 jaar geleden werd ingesteld, wordt opgeheven.

President Bush juichte de uitslag van de stemming gisteren toe. Een van de speerpunten van zijn energiebeleid is het toestaan van olieboringen in Alaska. ,,We kunnen en moeten hier in de VS meer ruwe olie produceren, op milieuvriendelijke wijze. De meest veelbelovende plaats in Amerika voor olie ligt in het Arctic National Wildlife Refuge, en dankzij nieuwe technologie kunnen we dit ophalen zonder veel impact op het land of de natuur.''