Schrijfster van zeventien

Ze is zeventien jaar en zit in 6 vwo. Veel van haar medeleerlingen op het Montessori Lyceum Amsterdam zijn trots op haar. Hoe vaak komt het voor dat een klasgenoot een boek schrijft dat ook nog eens echt wordt uitgegeven?

Maren Stoffels heet ze. Ze houdt van gitaar spelen, drummen en voetballen, maar het liefst van alles is ze schrijfster: vanaf volgende week ligt haar jeugdroman Dreadlocks & Lippenstift in de winkel.

Het is niet haar eerste boek. Maren schreef al verhalen voordat ze wist dat boeken schrijven een beroep is. ,,Kijk'', zegt ze, ,,hier begon het mee. Ik was negen.'' Aan tafel in de huiskamer van haar ouders laat ze een met de hand geschreven boek met een stevige rode kaft zien. Het is versierd met tekeningen. Het boek van 10.000 gulden luidt de titel. ,,Mijn oom heeft het voor me ingebonden. Ik schreef wel vier boeken per jaar en altijd met tekeningen erbij. Nu schrijf ik op de computer, na school en vaak ook 's avonds. Ik kijk toch bijna geen tv, alleen naar Goede Tijden, Slechte Tijden.

,,Dreadlocks & Lippenstift heb ik geschreven toen ik vijftien was. In één kerstvakantie. Het gaat een beetje over mijzelf en een vriendin die ik tijdens een zomervakantie had ontmoet. Zij was een meisjes-meisje, ik een skater. Daar kan je niet mee bevriend zijn, dacht ik, maar dat bleek een vooroordeel. We bellen nu en sturen elkaar veel brieven.''

Ook in het boek zijn de vriendinnen Sofie (15) en Floor (16) heel verschillend. Sofie, die het verhaal vertelt, zegt: ,,Ik ben de dreadlocks, zij de lippenstift.'' Ze mailen over school, verliefdheden en hun problemen. Floor heeft anorexia, een eetstoornis waardoor ze erg afvalt. Sofie klaagt over het pesten in haar nieuwe klas. Ze is ook bang dat ze haar vriendje Tygo kwijtraakt als hij hoort dat ze een ander heeft gezoend.

Maren: ,,Ik vind het leuk om in een verhaal een ik-persoon te gebruiken, dan zit je echt in een ander. Lastig is dat je niet alles kunt schrijven. Je zegt bijvoorbeeld niet over jezelf: ik kijk bezorgd. Als het goed is merk je dat wel als lezer. Ik verzin situaties, maar ik weet niet altijd van tevoren hoe de personages reageren. Sofie reageert soms anders dan ik zou doen.''

Dankzij jeugdboekenschrijver Hans Kuyper kwam Maren in contact met uitgeverij Leopold. ,,Ik mailde al een tijd met Hans Kuyper over wat ik van zijn werk vond. Dat doe ik ook met Nanda Roep en Lydia Rood. Op een gegeven moment liet ik hem lezen wat ik zelf had geschreven. Hij heeft me geleerd dat een eerste zin heel belangrijk is: als die spannend is lees je verder. Hij raadde me aan het manuscript naar Leopold te sturen.

,,Tijdens mijn eerste afspraak daar had ik in mijn tas deel twee van Dreadlocks & Lippenstift en ik was bezig aan deel drie. Ik had ook een idee voor de omslag van het boek. De lezer moet zelf kunnen bedenken hoe de hoofdpersonen eruit zien. Daarom hebben een vriendin en ik onze benen laten fotograferen. We hadden erge lol met het zoeken naar gekke kleren. Ik weet nog niet welke opleiding ik na school ga doen. Als ik maar kan schrijven. Prentenboeken maken lijkt me ook heel leuk.''

Maren Stoffels: Dreadlocks & Lippenstift. Leopold. 144 blz, €12,50. Vanaf 12 jaar