Raam werkkamer Verdonk beschoten

De werkkamer van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) op het ministerie van Justitie in Den Haag is van buitenaf beschoten. Direct betrokkenen in Den Haag bevestigen dat het zou gaan om de inslag van een kogel.

Het ministerie van Justitie wil alleen bevestigen dat het raam van de ministeriële werkkamer onlangs is beschadigd. ,,De politie Haaglanden onderzoekt momenteel of dat het gevolg is van een projectiel en zo ja, wat voor één'', aldus de verklaring van het ministerie. Het Nederlands Forensisch Instituut zou evenwel, aldus de betrokkenen, ook onderzoeken welk vuurwapen is gebruikt en van waar het schot mogelijk is gelost.

De werkkamer van Verdonk bevindt zich in het gebouw van het departement aan de Schedeldoekshaven in het centrum van Den Haag. De beschadiging is onlangs geconstateerd. Verdonk was niet op haar werkkamer toen het gebeurde. Wanneer dat was wil de woordvoerder niet zeggen. Vanmorgen was de zonnewering neergelaten voor de ramen van de kamer. Met het blote oog viel ,,de beschadiging'' niet te checken.

RTL Nieuws meldde gisteravond dat de bewindsvrouw wegens de beschieting woensdag in een kogelvrij vest naar de herdenking van de moord op de cineast Theo van Gogh kwam. Het ministerie van Justitie wil hierover geen mededelingen doen. Verdonk zei vanmorgen voorafgaand aan de wekelijke vergadering van de ministerraad dat ze ,,aangeslagen'' is door de actie en dat ze ,,met een dubbel gevoel'' naar haar werk gaat.

Verdonk wordt al geruime tijd beveiligd. Vorig jaar juni werd ze besmeurd met ketchup tijdens een werkbezoek aan het Bijbels Museum in Amsterdam. De twee vrouwen die haar aanvielen, werden aangehouden wegens belemmering en belediging. Zij spraken zelf van een ludieke protestactie. De rechter veroordeelde hen tot elf dagen celstraf.

Kort daarna werd Verdonk door een anonieme beller bij radio Noord-Holland met de dood bedreigd. De beller kon een week later worden gearresteerd.