Pulp raakt de tijdgeest

Hoe zou het zijn met Carrie, Samantha, Miranda en Charlotte, de hoofdpersonen uit het succesvolle Sex and the City? In de nieuwe roman van Sex and the City-schrijfster Candace Bushnell, Lipstick Jungle, worden die vragen beantwoord – met een beetje fantasie, dat wel. Want de vrouwen in Lipstick Jungle mogen dan zelfstandiger dan hun voorgangers zijn, de fans van Sex and the City zullen er ongetwijfeld hun heldinnen in herkennen.

In modeontwerpster Victory zien we bijvoorbeeld de onzekere, babbelzieke Carrie terug. Victory heeft bovendien een verhouding met een onbeschofte macho-miljardair die erg lijkt op Carrie's grote liefde, Mr. Big. De tweede hoofdpersoon, de zelfverzekerde hoofdredactrice Nico van een glossy tijdschrift, doet denken aan Samantha, die altijd al zo moeilijk van haar stuk te brengen was. En in de derde hoofdpersoon, filmproducente Wendy, zien we wat er is geworden van de ambitieuze Miranda; een overwerkte vrouw die haar kinderen amper ziet en wier man op haar zak teert. Alleen Charlotte keert niet terug.

Behalve herkenning zijn er dan ook veel verschillen. In Lipstick Jungle zijn de vrouwen niet meer de naar liefde en bevestiging hunkerende wrakken, die door de geringste tegenslag uit hun Manolo Blahniks worden geblazen – sterker, dat schoenenmerk komt niet eens meer voor.

Nee, in dit boek zijn de vrouwen volwassen geworden. In de veertig zijn ze inmiddels, en ze hebben goede banen, carrières zelfs, waarmee ze hun eigen geld verdienen. En dat is genoeg om dure appartementen aan te schaffen, hun man te onderhouden en zichzelf een duur sieraad cadeau te doen als niemand anders dat doet.

In zaken lijkt het de vrouwen voor de wind te gaan en ook in hun privéleven is schijnbaar niets aan de hand. Maar schone schijn bedriegt in de columns en boeken van Bushnell, die eerder ook 4 Blondes en Trading Up schreef.

Zo zitten Wendy en haar man in relatietherapie – en dat is nog niet eens het ergste wat haar overkomt. Tussen Nico en haar man loopt het ook niet lekker, en Nico verliest zichzelf dan ook in een stiekeme affaire met een fotomodel voor onderbroeken, een affaire die, u voelt het al, niet lang stiekem kan blijven. En Victory's modebedrijf gaat bijna failliet.

Het is een flinterdun verhaal. Maar Bushnell schrijft nu eenmaal pulp en schuwt de clichés die bij dat genre horen niet. De personages zijn plat en inwisselbaar; de eerste honderd bladzijden moest ik regelmatig terugslaan om te kijken wie nou ook al weer wie was. De verwikkelingen zijn voorspelbaar, de zinnen kort, de dialogen houterig.

Maar Bushnell weet opnieuw een tijdgeest te raken. Opnieuw, want eerder wist ze de juiste snaar te treffen bij Sex and the City, getuige het succes van het boek en de tv-serie over de hele wereld. Dat boek draaide om vier alleenstaande vrouwen en hun zoektocht naar liefde en lust.

Lipstick Jungle draait, naast de privébeslommeringen van de drie vrouwen, vooral om hun zakelijke successen en miskleunen. ,,Ik heb geprobeerd de hoofdpersonen in dezelfde situatie te plaatsen als waarin machtige en succesvolle mannen zich vaak bevinden'', zei ze onlangs in The New York Times. Uit het boek rijst vervolgens een verontrustend beeld van een zakenwereld waarin geen plaats is voor vrouwen. De macho-miljardair mag die opvatting het best verwoorden: ,,Voor mannen zijn vrouwen mensen met wie je neukt, geen mensen met wie je zakendoet''.

Bushnell noemt haar nieuwste boek haar meest feministische werk tot nu toe. ,,De vrouwen in dit boek hebben zich gerealiseerd dat ze niet op mannen aan kunnen. Ze moeten op zichzelf vertrouwen.'' Bushnell is naar eigen zeggen geïntrigeerd door de vraag hoe het is om als vrouw een toppositie in het zakenleven te bekleden. ,,Er bestaat immers geen gebruiksaanwijzing over hoe je je moet gedragen of wat je moet doen.'' Het is echter de vraag of Lipstick Jungle die gebruiksaanwijzing wel biedt.

Er zijn mensen die het boek Sex and the City leuker vonden dan de serie. Ik niet: de grappen op televisie waren leuker en sneller, de hoofdpersonen werden geloofwaardiger toen ze van vlees en bloed werden en de kijker kon zich in de goed gestylde tv-serie ook nog eens vergapen aan al die mooie kleren.

Dat lijkt ook het lot te zijn van Lipstick Jungle. Er is nog geen tv-serie van, maar ook die zal ongetwijfeld beter zijn dan het boek waarin de personages niet genoeg worden uitgediept, waarin de grappen niet grappig genoeg zijn en de stijl niet erg mooi is. Nu ik erover nadenk, ik zet vanavond maar weer eens een dvd uit mijn Sex and the City-box op.

Candace Bushnell: Lipstick Jungle. Vassallucci, 420 blz. €17,95