Publieke omroep: vijf thema's digitaal

De gezamenlijke publieke omroepen gaan volgend jaar vijf thematische digitale televisiekanalen ontwikkelen, die maximaal samen 4 miljoen euro mogen kosten. Daarnaast hebben drie omroepen – VPRO, TROS en Educom – toestemming gekregen om in totaal vijf eigen digitale kanalen te maken, voor maximaal 500.000 euro per kanaal per jaar. Over de aanvraag van de AVRO voor een digitaal museumkanaal valt over twee weken een besluit. De overige voorstellen van de omroepen zijn afgewezen.

Dat heeft de raad van bestuur van de Publieke Omroep vandaag bekendgemaakt. Digitale tv-kanalen kunnen bekeken worden via een snelle internetverbinding of via een pluspakket voor digitale televisie bij een kabelabonnement. Er komen digitale tv-kanalen van de publieke omroep met als thema's: nieuws (vooral het NOS Journaal), archief, parlement, cultuur en jongeren. Volgens het bestuur is het nodig dat de omroepen dit soort kanalen gezamenlijk gaan opzetten, ook wegens de kosten en het (nog) geringe aantal kijkers dat via internet televisie kijkt. ,,Omdat het bereik vooralsnog beperkt is, worden er grenzen gesteld aan de inzet van financiële middelen voor themakanalen'', aldus het bestuur.

Van de individuele omroepen mag de VPRO drie kanalen blijven uitzenden: `2 voor 12 TV' met muziek, `Holland Doc' voor documentaires en `/Geschiedenis'. De TROS gaat een kanaal maken met Nederlandse muziek – `Voor alle Fans' – en Educom mag een educatief kanaal maken dat `Nederland E' gaat heten.