Prix Goncourt voor Weyergans

Ze wordt pas na meer dan 250 pagina's echt de spil van zijn boek, maar toen auteur Francois Weyergans gisteravond de Prix Goncourt 2005 won, belde hij haar meteen: zijn 91-jarige moeder. Ze was tevreden, verklaarde Weyergans vervolgens – alsof haar zoon met lof zijn eindexamen had afgelegd.

Weyergans kreeg de Prix Goncourt voor zijn persoonlijke roman Trois jours chez ma mère. Het idee voor een boek over de vrouwen die hem omgeven vatte Weyergans reeds dertig jaar geleden op, en hij tekende zijn contract met uitgever Grasset in 1992. De depressieve Weyergans publiceert romans sinds 1981, na een therapie bij Jacques Lacan. Dit is zijn eerste boek na het veelgeprezen Franz et François (1997), dat ging over zijn vader.

De tweede vooraanstaande Franse literaire prijs, de Prix Renaudot, werd toegekend aan de 38-jarige schrijfster Nina Bouraoui. Bouraoui, dochter van een Algerijnse vader en een Bretonse moeder, kreeg de Renaudot voor haar autobiografische Mes Mauvaises Pensées, uitgegeven door Stock. Daarin doet zij bekentenissen over haar herinneringen aan een jeugd in Algerije, de zoektocht naar een eigen identiteit in de Noord-Afrikaanse en de Franse cultuur.

Michel Houellebecq viel gisteren opnieuw buiten de prijzen. De bekendste Franse auteur van het moment, die nooit een grote literaire prijs in Frankijk heeft gekregen, was dit keer tot het laatst in de race voor de Prix Goncourt.

De tien juryleden hadden twee stemronden nodig om, met zes tegen vier, de voorkeur te geven aan Weyergans boven Houellebecq. Hoewel sinds eind oktober nog vier kandidaten op de nominatie stonden, was het `duel' tussen deze twee al aangekondigd. Twee juryleden van de Goncourt, de schrijver François Nourissier en criticus Bernard Pivot, hadden ruimschoots tevoren aangekondigd op Houellebecq te stemmen, die in Frankrijk omstreden is om zijn als provocatief ervaren boeken en optreden.

Zijn nieuwste roman La possibilité d'une île heeft, na een intensieve mediacampagne in augustus, tot minder discussies geleid dan zijn eerdere werk. Houellebecq maakt nu alleen nog kans op de kleinere Interallié-prijs, die evenals de Prix Femina volgende week wordt uitgereikt.

Een opvallende laureaat gisteren was Gilles Martin-Chauffier, behalve romancier ook hoofdredacteur van het society-blad Paris Match. Hij kreeg de Renaudot voor het beste essay voor zijn Roman du Constantinople. De auteur vatte de prijs op als aanmoediging voor zijn hartstochtelijk pleidooi voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.