Politie waarschuwt `tiental' criminelen

De Amsterdamse politie gaat de komende tijd contact zoeken met een tiental personen uit het criminele circuit, die mogelijk gevaar lopen geliquideerd te worden. De politie gaat deze personen actief benaderen om samen te werken met de politie. De politie hoopt zo nog meer afrekeningen in Amsterdam te voorkomen.

Dat heeft korpschef Bernard Welten van de politie Amsterdam-Amstelland gisteravond in het televisieprogramma Nova gezegd. In het programma zei hij ook dat rechercheurs de afgelopen jaren vijftien liquidaties heeft voorkomen. Van de geslaagde liquidaties is er echter nog niet een opgelost.

Welten pleitte ook voor extra agenten in Amsterdam. Het afgelopen jaar was zeer druk voor de politie in de hoofdstad en omstreken, met de moord op Theo van Gogh, de terreurdreiging en de recente liquidaties. Op het moment telt het korps Amsterdam-Amstelland 5.800 werknemers.

De afgelopen week vonden er drie liquidaties plaats in de Amsterdamse onderwereld. De recherche onderzoekt de verbanden tussen deze moorden. Maandagavond werd voormalig advocaat Evert Hingst voor zijn woning doodgeschoten. Dinsdagnacht werd de crimineel John Mieremet in Thailand doodgeschoten. Mieremet was daar bezig met een vastgoedproject. Woensdagavond werd in Amsterdam Kees Houtman doodgeschoten voor zijn woning. Houtman was een jeugvriend van Mieremet.