Pensioenakkoord bij Shell

Olie- en gasconcern Shell heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over de nieuwe pensioenregeling. Daarmee is een eind gekomen aan de stakingen bij de raffinaderij in Pernis en de chemiefabriek in Moerdijk, die afgelopen maandag begonnen. Ook de stakingen bij Shell-dochter NAM zijn voorbij.

Volgens het akkoord gaat de pensioenleeftijd van de circa 11.000 Shell-werknemers in Nederland omhoog van 60 naar 65 jaar, zoals het bedrijf wilde. Maar gisteren is de overgangsregeling, die het voor de meeste werknemers al mogelijk maakte om voor hun 65-ste te stoppen met werken, nog verder verruimd. Shell heeft een extra bijdrage toegezegd aan de levensloopregeling van zijn werknemers, waardoor ze toch rond hun zestigste met pensioen kunnen. De bijdrage gaat omhoog van de eerder toegezegde 3,0 procent naar 3,5 procent van het brutoloon. Werknemers kunnen daar nog eens 1,5 procent bij sparen door jaarlijks twee ADV-dagen in te leveren. Wel moeten werknemers vanaf volgend jaar 2 procent pensioenpremie gaan betalen, wat de bonden niet wilden. Nu betalen werknemers geen pensioenpremie als ze minder verdienen dan 60.000 euro.

De staking bij Nederlandse vestigingen van Shell was de eerste sinds 1979. Hoeveel schade het bedrijf erdoor heeft opgelopen wil Shell niet zeggen.