Parijse rellen hebben `niets spontaans'

De rellen in Parijse voorsteden hebben ,,niets spontaans'' en worden ,,perfect georganiseerd''. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, na weer een onrustige nacht in Parijse voorsteden.

Voor de achtste achtereenvolgende nacht raakten jongeren in zo'n twintig voornamelijk noordoostelijke voorsteden van Parijs slaags met de politie. Ook buiten Parijs was het vannacht op een aantal plaatsen onrustig. Kleine groepen jongeren in Dijon, in Rouen en in de regio Bouches-du-Rhône in de buurt van Marseille raakten slaags met de politie. Maar die rellen bleven beperkt.

In Parijs was het volgens de politie vannacht iets rustiger dan in de nachten ervoor. Toch werden opnieuw honderden auto's in brand gestoken. Ook tientallen bussen brandden uit. De politie werd opnieuw enkele malen beschoten en er werden molotovcocktails gegooid. In Aulnay-sous-Bois ging een winkel in vlammen op. Negen mensen raakten licht gewond, 143 relschoppers zijn gearresteerd.

De rellen begonnen eind vorige week nadat twee jongens omkwamen door elektrocutie in een transformatorhuisje. Ze hadden zich daar verstopt voor de politie. Veel jongeren in de veelal arme buitenwijken gaven de politie de schuld van de dood van de jongens.

Een gisteren gepubliceerd voorlopig onderzoeksrapport pleit de politie vrij. Voorafgaand aan het incident was een groep jongeren slaags geraakt met de politie. Zes jongeren werden gearresteerd, waarna de politieagenten waren vertrokken. Later vluchtten drie jongens na een partijtje voetbal toen ze twee agenten zagen. Twee van de drie, een jongen van 15 uit Mauretanië en een van 17 uit Tunesië, verstopten zich in het transformatorhuisje. De twee negeerden de derde jongen (17 jaar en van Turkse komaf), die in het rapport wordt geciteerd en hen had gewaarschuwd.

Onduidelijk blijft waarom de jongens op de vlucht sloegen voor de agenten. De ouders hebben een aanklacht ingediend, waardoor er een justitieel onderzoek komt. ,,We willen dat de waarheid duidelijk wordt'', zei de vader van een van hen in een telefonisch interview met het persbureau AP. Volgens de vader gaat het niet om schadevergoeding. ,,We willen weten of er fouten zijn gemaakt door de veiligheidspolitie of niet.''

De regering ligt zwaar onder vuur omdat ze er niet in slaagt een einde aan de ongeregeldheden te maken. Het is nog niet duidelijk waarop Sarkozy zijn beschuldiging baseert dat de rellen niet spontaan zijn ontstaan. ,,Ik zal niet accepteren dat georganiseerde bendes in sommige buurten hun eigen wetten maken'', zei premier Dominique de Villepin gisteren in de Senaat. ,,Ik zal niet accepteren dat criminele netwerken en drugsdealers profiteren van de onrust.''

PERSSTEMMEN pagina 7