Paksoi met gember en oestersaus

Dit lekkere roerbakgerecht kunt u variëren door de paksoi te vervangen door bijvoorbeeld Chinese kool, amsoi, choisum of Shanghai paksoi. Chinese kool is net als paksoi allang een bekende verschijning en is vrijwel overal verkrijgbaar. Amsoi, choisum en Shanghai paksoi beginnen langzamerhand ook bekend te worden buiten oosterse supermarkten en zijn soms op de markt te koop. Shanghai paksoi (af en toe bij Albert Heijn verkrijgbaar) lijkt op een kleinere versie van gewone paksoi. In oosterse keukens laat men deze groente meestal heel en stoomt of smoort hem kort. Amsoi en choisum zijn ook leden van de koolfamilie, maar hebben dunnere, rondere stelen dan die van paksoi. Deze stelen hoeven als ze jong zijn niet geschild te worden. Snijd ze gewoon in plakjes van het blad. Het blad kunt u in stukjes scheuren en aan het eind door het gerecht scheppen en even roerbakken. Deze roerbakschotel is ongeacht de gekozen groente heerlijk met mie of rijst en een eenvoudig stuk gegrilde vis, vlees of kip.

Haal de bladen van de struik paksoi los, spoel ze onder de koude kraan en snijd ze in stukken van circa 8 centimeter. Pel de teen knoflook, schil de gember en hak beide heel fijn. Verhit een wok op een middelhoog vuur. Voeg de olie toe en kantel de wok, zodat de olie over de wand uitvloeit. Voeg de knoflook en gember toe en roerbak 1 tot 2 minuten. Schep er de paksoi door en roerbak circa 1 minuut. Voeg de suiker, wat zout en peper en het water toe. Schep alles om en breng aan de kook. Draai het vuur lager, leg het deksel op de wok en laat 3 minuten zachtjes smoren, of tot de paksoi bijtgaar is.

Schep er de sesamolie en de oestersaus door en dien direct op.

Morgen: boeuf bourguignon.