Opta laat KPN vrij met voip

Internetbellen via KPN wordt wellicht toch goedkoop. Telecomtoezichthouder Opta heeft alsnog besloten het telefoniebedrijf meer vrijheid te geven bij het bepalen van zijn prijzen. Dat staat in de definitieve versie van een marktanalyse die de Opta vanochtend ter goedkeuring naar Brussel heeft gestuurd.

In het conceptbesluit dat in juli werd gepresenteerd, was nog vastgelegd dat KPN met internettelefonie (voip) aan minimumprijzen zou worden gebonden die hoger liggen dan de kostprijs. Dit zeer tegen de zin van het telecombedrijf, dat vond dat het zo niet effectief zou kunnen concurreren. Volgens de definitieve versie is het KPN toegestaan internetbellen tegen de kostprijs aan consumenten aan te bieden. Lager zou soms ook mogen, maar daarvoor moet het bedrijf wel toestemming vragen aan de toezichthouder Opta.

Een woordvoerder van KPN vertelt dat het bedrijf het besluit nog niet heeft kunnen doornemen, maar noemt de berichten ,,absoluut hoopgevend''. ,,Het betekent dat de Opta onze visie, dat we aan de vooravond staan van een nieuwe wereld, deelt.''

Een woordvoerder van de Opta vertelt dat het besluit is gewijzigd omdat KPN overtuigend heeft kunnen aantonen dat het risico dat het bedrijf met dumpprijzen andere internettelefonieaanbieders uit de markt drukt, nihil is. Verder heeft eurocommissaris Reding (Informatiesamenleving en Media) er al bij de lidstaten op aangedrongen de markt voor internetbellen `licht' te reguleren. Reding moet Opta's marktanalyse goedkeuren. Ten slotte heeft de Opta de mogelijkheid opengelaten dat ze snel kan ingrijpen, mocht KPN toch misbruik maken van zijn positie.

Bellen via internet is een goedkoop alternatief voor bellen via de vaste telefoonlijn. Bellen via internet kan nu al onder andere via kabelbedrijven, met software van Skype en op beperkte schaal via KPN. Op termijn zal al het vaste telefoonverkeer van KPN via internet plaatsvinden. Ook partijen als Microsoft en Google zijn bezig met de ontwikkeling van een internettelefonieaanbod.