Opnieuw doden bij rellen oppositie in Ethiopië

Voor de vierde achtereenvolgende dag zijn aanhangers van de Ethiopische oppositie vandaag in botsing gekomen met de politie. Gisteren kwamen bij ongeregeldheden zeker drie mensen om. Tientallen demonstranten zouden gewond zijn geraakt.

De rellen ontstonden dinsdag toen de politie taxichauffeurs arresteerde omdat ze protesteerden tegen de omstreden uitslag van de verkiezingen van mei. De oppositie, een coalitie van twee partijen, zegt dat bij die verkiezingen, de eerste vrije verkiezingen in Ethiopië, op grote schaal is geknoeid. Waarnemers van de Europese Unie zeggen dat de verkiezingen niet voldeden aan internationale standaarden. Het regerende Ethiopische Democratische Revolutionaire Volksfront (EPRDF) kreeg volgens de officiële uitslagen 59 procent van de parlementszetels. Al in juni, toen de uitslag nog op zich liet wachten, werd er door studenten geprotesteerd tegen de vermeende fraude. Het protest breidde zich snel uit naar middelbare scholen en het openbaar vervoer. De politie schoot met scherp op betogers en doodde bijna veertig van hen. Onder de slachtoffers zouden zich mensen bevinden die niet deelnamen aan de demonstraties, maar op de drempels van hun huizen toekeken.

De onrust hield de hele zomer aan en nam deze week toe nadat parlementariërs van oppositiepartij CUD weigerden zittingen van het parlement bij te wonen. Volgens een advocaat van de partij zijn 15 hoge CUD-leden gearresteerd, evenals duizend aanhangers.

Westerse diplomaten zeiden gisteren te vrezen dat de regering van premier Meles Zenawi de confrontatie met aartsvijand Eritrea zoekt om meer nationale steun te krijgen. Eritrea en Ethiopië hebben vanaf 1998 twee jaar oorlog gevoerd om de grensregio. Ethiopië weigert in de praktijk de grens te accepteren en werkt niet mee aan de markering ervan. Ook de Eritrese regering kampt met interne problemen en zou volgens de diplomaten een oorlog als een welkome afleiding kunnen zien. Volgens de VN hebben beide landen de afgelopen weken troepen langs de grens samengetrokken.