Op de markt van Delhi is weer sap te koop

Zes dagen na de bomexplosies in New Delhi is het nog steeds onduidelijk wie er achter zitten. Islamitische organisaties hebben de aanslagen veroordeeld. Zij hopen dat er geen Indiase moslims bij betrokken zijn.

Een week geleden was Sham Lal Juice Corner nog een populaire halte voor dorstige koopjesjagers op de Sarojini markt in de Indiase hoofdstad New Delhi. Mooie schoongepoetste vitrines met verse sinasappelen en ananassen. Mangoshakes, granaatappelshakes, bananenshakes. Lal Chand, de 36-jarige eigenaar, was trots op zijn zaak.

Sinds zaterdag 29 oktober is Sham Lal Juice Corner niet meer dan een zwart geblakerd geraamte. Vier witbetegelde pilaren staan nog overeind. De muren zijn deels weggeblazen. Een van de drie bomexplosies in New Delhi van afgelopen zaterdag, waarbij 62 mensen om het leven kwamen en 200 gewonden vielen, had plaats voor de neus van Lal Chand. De explosieven lagen in een tas voor zijn juicebar. Terwijl hij probeerde de tas weg te gooien, ontplofte de bom. Chand overleefde het niet.

Zijn neef Rajinder Kumar was er ook bij, maar zijn leven bleef gespaard. Dinsdag heeft Kumar de zaak gewoon weer geopend: een tafel met een piramide van sinaasappelen, pakjes mangosap met rietjes en een spandoek met de naam Sham Lal Juice Corner. ,,We moeten weer verder en laten zien dat we niet bang zijn'', zegt Kumar. ,,We denken dat de terroristen uit het buitenland afkomstig zijn, van over de grens. Ik denk niet dat ze uit India komen.''

Moslims in India hopen dat ook. Hun organisaties hebben deze week de aanslagen direct veroordeeld. Yogi Iskander, islamoloog aan het Indian Social Institute in Delhi, zegt: ,,We weten niet wie het gedaan heeft. Het is te hopen dat er geen Indiase moslims bij betrokken zijn, want dan heb je voor je het weet rellen tussen hindoes en moslims.''

Iskander verwijst naar het religieuze geweld in de deelstaat Gujarat in 2002, nadat een moslimmenigte een trein met hindoe-activisten in brand had gestoken. In de brand verloren 58 hindoes het leven. Bij daaropvolgende onlusten tussen hindoes en moslims, die maandenlang doorgingen, vonden circa 2.000 mensen, voornamelijk moslims, de dood.

De vrees van de islamoloog heeft ook te maken met de aard van de aanslagen. Eerdere aanslagen van separatistische bewegingen uit de noordelijke deelstaat Kashmir waren meestal gericht tegen Indiase overheid of leger. Bij de bomexplosies van zaterdag werden voornamelijk burgers, hindoes en moslims, gedood, mensen die inkopen aan het doen waren op markten voor het hindoestaanse lichtfestival of het islamitische suikerfeest aan het eind van de islamitische vastenmaand ramadan.

Het komt volgens Iskander niet vaak voor dat islamitische organisaties direct reageren op terreuraanslagen. ,,Meestal treden ze niet op de voorgrond. Het is goed dat ze dat nu wel gedaan hebben. Of het genoeg zal zijn om de rust te bewaren, weet ik niet. Ik merk bij voorbeeld dat het nu een stuk moeilijker is geworden om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving in Kashmir (voornamelijk moslims, red.)'', zegt de onderzoeker, die als zich vrijwilliger bezig houdt met hulpverlening.

De All-India Muslim Personal Law Board, een belangenorganisatie voor islamitisch familierecht in India, heeft na de aanslagen ook direct haar afschuw uitgesproken en onderstreept dat dergelijke praktijken in strijd zijn met het geloof. Volgens woordvoerder Syed Ilyas hebben de terreuracties de bestaande harmonie tussen hindoes en moslims niet verstoord. ,,Maar degene die erachter zitten lijken daar wel op uit te zijn. Wij zijn zeer bezorgd'', zegt Ilyas.

Hoewel een onbekende moslimextremistische groep, die wil dat India uit Kashmir vertrekt, de aanslagen heeft opgeëist, staat het voor de politie in Delhi nog helemaal niet vast dat deze groep het werkelijk heeft gedaan. De Indiase regering vermoedt dat er een grotere beweging achter de goed georganiseerde aanslagen zit. De Indiase premier Manmohan Singh heeft deze week al voorzichtig gesuggereerd dat de daders mogelijk uit het buurland Pakistan afkomstig zijn, het land dat in het verleden veel steun heeft geleverd aan separatische groepen in Kashmir. Singh riep ook op tot eenheid en kalmte. De premier raadde mensen aan verder te gaan met hun gewone leven.

En dat laatste doen de inwoners van Delhi. Op de markten in de hoofdstad is de drukte weer aan het terugkeren. Zo ook op de Sarojini markt. Kamar Khan en zijn gesluierde vrouw komen al jaren op deze markt. Hij zegt: ,,Ik voel me hier op mijn gemak. De explosies zijn slecht voor de mensheid, maar ze zullen de eenheid in India niet breken.''