Op de fiets langs alle moordplekken

Sinds kort kunnen toeristen door Amsterdam een tochtje maken langs de plekken waar criminelen werden geliquideerd. ,,Ik ben weer op de hoogte.''

,,Het lijkt hier Chicago wel met al die liquidaties'', zegt Arie Blom, bezoeker van de liquidatietoer door Amsterdam. Op donderdagmiddag half vier verzamelen de deelnemers van de toer zich in café Heffer bij de Damrak in Amsterdam. Een ober biedt een bloody mary aan ,,om in de stemming te raken''. Tussen de drankjes ligt de voorpagina van De Telegraaf. `Liquidaties gaan door', staat er met grote letters.

Het café ligt tussen de Beurs van Berlage en de Wallen. ,,Dit is de overgangszone tussen beschaving en criminaliteit'', zegt Raoul Serrée van excursiebureau Aemstel Produkties. ,,We gaan zo naar de Wallen, een van de meest criminele plekken in Amsterdam.''

Maar voordat de liquidatietoer van start gaat kunnen de deelnemers een kogelvrij vest aantrekken. ,,Met drie moorden in een week tijd lijkt me dat geen overbodige luxe''. Er zijn een handvol mensen op de excursie afgekomen. Een deel van hen wurmt zich met moeite in het krappe vest. De toer wordt per gehuurde fiets voortgezet.

Met drie liquidaties in één week, waarvan twee in Amsterdam, is de liquidatietour plotseling weer populair geworden. ,,Ik word platgebeld. Vaak door dagjesmensen die mee willen met de tour, maar meestal zijn het advocaten buiten Amsterdam die een exclusief bedrijfsuitje willen om te kijken hoe het er in de grote stad aan toegaat. Tot de Kerst heb ik tachtig tours in de planning staan.''

De tour gaat verder naar de Bloedstraat waar de Egyptenaar Magdi Barsoum in maart 2002 werd neergeschoten. De politie vermoedt dat een conflict over een partij drugs de oorzaak was.

Jonathan S. (wil achternaam niet zeggen want ,,je weet maar nooit'') is dj in Amsterdam. ,,Ik vind het wel spannend. Met deze tour ben ik weer op de hoogte.''

Enkele prostituees in de Bloedstraat kijken verveeld naar de deelnemers van de excursie. Zonder een blik op de ramen te werpen fietsen ze snel weer verder naar de volgende moordplek: de Dam, waar in 2003 een Bulgaar temidden van het winkelende publiek werd neergeschoten. ,,Door deze aanslag kwamen wij op het idee om deze excursies te organiseren. Vooral buitenlandse toeristen werden plotseling razend nieuwsgierig naar de criminele handel en wandel in Amsterdam.''

Na de uitleg pakken de deelnemers van de tour hun fiets op weg naar Amsterdam-Zuid, maar ze gaan eerst nog even langs het kantoor van de geliquideerde Evert Hingst op de Keizersgracht. ,,Die hebben we deze week toegevoegd aan het programma'', zegt Serrée.

Serrée ziet zijn excursie niet als lijkenpikken: ,,Die criminelen kiezen er zelf toch voor om Amsterdam te gebruiken als hun uitvalsbasis? Mag ik daar dan ook mijn slaatje uit slaan als ze dood zijn? Bovendien behandel ik de overledenen met respect. Zo staan we niet stil voor het huis van Hingst, omdat zijn familie daar nog kan zitten.''

Het begint al te schemeren als de stoet in de Apollolaan tot stilstand komt. ,,Dit is de plek waar Willem Endstra is geliquideerd'', legt Serrée uit. Ook vertelt hij over de achtergronden, hoewel bij de politie verschillende theoriën bestaan en niet duidelijk is waardoor de liquidaties begonnen. ,,Endstra moest vijftig miljoen gulden betalen. Als reactie daarop is er een mislukte aanslag gepleegd op de deze week neergeschoten Mieremet'', zegt Serrée op een toon alsof hij een collegezaal toespreekt.

De Linnaeusstraat waar Theo van Gogh werd vermoord, wordt buiten beschouwing gelaten, net als de plek waar Kees Houtman deze week werd geliquideerd. Serrée: ,,Van Gogh was wel een moord, maar geen liquidatie en Houtman is in Osdorp om het leven gekomen. Dat is een half uur fietsen.''

De rondgang eindigt bij het Hilton Hotel in Amsterdam-Zuid.In 1991 werd Klaas Bruinsma op de parkeerplaats van het hotel doodgeschoten. ,,Hier is het eigenlijk allemaal mee begonnen. Bruinsma was toch wel de koning van de onderwereld in die tijd.''

    • Jaus Müller