Nieuwe Lloyd open voor asielzoekers

Justitie gaat vanaf maandag vreemdelingen die Nederland niet binnen mogen, onderbrengen in de voormalige jeugdgevangenis 't Nieuwe Lloyd in Amsterdam.

Overlevenden van de Schipholbrand worden mogelijk naar deze gevangenis overgeplaatst. De overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost zijn nu ondergebracht op twee detentieboten in Rotterdam en het detentiecentrum Zeist. Uit telefonische gesprekken van diverse media met gedetineerden en uit verklaringen van hun advocaten, is de afgelopen dagen het beeld onstaan dat de behandeling van deze mensen tekortschiet. Ze zouden nauwelijks psychische begeleiding krijgen, maar een keer per week bezoek mogen ontvangen of een telefoonkaart kopen. Ook zouden ze slechts een half uur per dag worden gelucht en niet geïnformeerd zijn over de brand door Justitie.

Het ministerie wilde vanmorgen niet bevestigen dat eventuele overplaatsing van de overlevenden vanuit Zeist en Rotterdam naar 't Nieuwe Lloyd verband houdt met de aanhoudende klachten over hun behandeling. Volgens het ministerie is er door de brand dringend behoefte aan extra opvangplaatsen voor zogeheten artikel-6-vreemdelingen. Dit zijn mensen die bij de grens de toegang tot Nederland is geweigerd en die worden vastgehouden in afwachting van hun uitzetting. ,,Zij hebben recht op een grote mate van vrijheid gedurende hun bewaring'', aldus de woordvoerder van Justitie. Onder de overlevenden van de Schipholbrand zitten ook een aantal artikel-6-vreemdelingen.

VluchtelingenWerk Nederland dringt er vanmiddag in een brief bij de ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) en Donner (Justitie, CDA) op aan om ,,alle mensen die bij de brand betrokken waren en waarvoor geen contra-indicatie geldt, onmiddellijk over te plaatsen naar een asielzoekerscentrum''. VluchtelingenWerk kreeg gisteren voor het eerst sinds de brand toegang tot acht cliënten (waaronder uitgeprocedeerde asielzoekers) op de detentieboten in Rotterdam. Uit die gesprekken concludeert de organisatie dat de behandeling van de overgeplaatsten ,,volstrekt tekortschiet''.