Mak start fonds voor personen in documentaires

Op initiatief van schrijver Geert Mak heeft het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) een fonds opgericht om mensen die het onderwerp zijn in documentaires, financieel te ondersteunen. Het gaat om documentaires die op het festival zijn vertoond. Dat heeft IDFA-directeur Ally Derks gisteren bekendgemaakt. Documentairemakers kunnen zelf een verzoek indienen om personen of gemeenschappen met een geldbedrag van maximaal 5000 euro te helpen. Het is de bedoeling dat het geld wordt ingezet voor bijvoorbeeld het bouwen van een huis. De makers zelf vragen de bijdrage aan en zorgen voor de financiële afwikkeling. Het is volgens Derks ,,een fonds van de korte lijntjes''. Tijdens het komende IDFA, van 24 november tot en met 4 december in Amsterdam, wordt bezoekers gevraagd een donatie te doen aan het IDFA-fonds. Het fonds krijgt ook een structurele bijdrage van 25.000 euro per jaar van het Hivos.