Italië: VS geen valse informatie verstrekt

Het hoofd van de Italiaanse geheime dienst, Nicolo Pollari, ontkent dat zijn organisatie vervalste informatie heeft doorgespeeld aan de VS over vermeende pogingen van Iraks dictator Saddam Hussein om uranium te kopen in Niger.

Pollari werd hierover gisteren achter gesloten deuren ondervraagd door een Italiaanse senaatscommissie na aanhoudende beschuldigingen in la Repubblica. Deze linkse krant vroeg zich in diverse publicaties af of de Italiaanse geheime dienst had gehandeld onder druk van de regering-Berlusconi die wellicht het bevriende Amerikaanse staatshoofd George Bush zou hebben willen helpen bij het verzamelen van belastend materiaal tegen Saddam.

Bush beschuldigde Saddam ervan dat hij uranium had gezocht in Niger, daarmee suggererend dat Irak werkte aan de productie van kernwapens. Later gaf Washington toe dat het om onbetrouwbare informatie ging.

Berlusconi zei gisteren dat de beschuldigingen van la Repubblica gevaarlijk zijn voor Italië, omdat ,,als ze worden geloofd, wij zouden kunnen worden beschouwd'' als de aanstichters van de oorlog.

Tijdens de hoorzitting gisteren is wel bevestigd dat de informatie die Bush in handen kreeg is samengesteld door ,,voormalige'' Italiaanse geheim agenten. La Repubblica noemt het vanochtend onbegrijpelijk dat de Italiaanse geheime dienst, die het valse dossier op een gegeven moment ook in handen kreeg, niet heeft gewaarschuwd dat de informatie vals was.