Ineens is er de muur

In de aanloop naar Sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspelletjes. Vandaag de nieuwste varianten op Carcassonne.

Vroeger bleef Risk gewoon Risk, maar tegenwoordig vermenigvuldigt zich een succesvol spel als een razende. Hoeveel varianten en uitbreidingen zijn er nu al wel niet van Kolonisten van Catan?

Carcassonne, dat aardige legspel waarin je met losse tegels aan steden, weilanden en wegen bouwt, zit ook in de expansie-fase. Er waren al vier losse uitbreidingen op het basisspel en er was ook al een aparte prehistorische versie. Maar afgelopen jaar zijn er – bijna in één klap – maar liefst drie compleet alternatieve versies verschenen en ook nog weer een uitbreiding van het basisspel. Die expansie past goed bij Carcassonne, dat een heerlijk spel is maar ook wel een beetje simpel.

Met al die uitbreidingen kun je het basisspel zo ingewikkeld maken als je wilt. Nu dus weer met een draak die plotseling mannetjes komt opeten en een jonkvrouw die in een stad ridders wegjaagt. Leuk, maar toch. Wij werden niet koud of warm van deze nieuwe variant. De sfeer was: `och, nou weer een draak – na de rivier, de graaf, de koning en de koopman'. Kennelijk is de grens bereikt. Van de weeromstuit hebben we zelfs weer al die uitbreidinkjes netjes in eigen zakjes gedaan. Onze Carcassonne-doos is weer clean.

Maar zo lauw als we waren over het vijfde toevoeginkje, zo enthousiast zijn we over de nieuwe aparte varianten, allemaal in eigen dozen. Zo overzichtelijk!

De indrukwekkendste variant is Carcassonne De Stad, alleen al door de stoer geurende houten kist waarin het spel verpakt zit. In dit spel zit je niet meer in het vrije veld, vol weilanden en aparte steden, nee, je bouwt samen aan één stad, met woonwijken (in plaats van steden) en markten (in plaats van weilanden).

De grote ingreep in het spel is dat je al snel ook aan een muur moet bouwen die langzaamaan de hele stad omringt. Die muur maakt heel wat mooi opgezette spelstrategieën zinloos. Ineens is daar de muur! Die mooie wijk kan plots niet meer worden uitgebreid. Natuurlijk kun je de aangroei van de muur enigszins manipuleren – om de andere spelers dwars te zitten. En de muur levert ook weer punten op.

Dit is niet meer het zorgeloze leggen van het basis-Carcassonne. Meer strategie is nodig, en tegelijkertijd worden die strategieën haast consequent gedwarsboomd. Een erg spannend spel dus.

De twee andere varianten, De Burcht (voor twee personen) en Carcassonne Overzee, zijn ook verfrissend. De Burcht speelt zich af binnen vaste muren en is daarmee een van de meest claustrofobische legspelletjes die ik ken. Maar die Burcht loopt snel vol, zodat complexe strategieën als vanzelf ten dode zijn opgeschreven. Wel zo relaxed. Ook lekker snel is het Carcassonne Overzee, dat vooral afwijkt in de puntentelling èn de vreemde kaartjes vol grillige rotsformaties. Wéér een andere wereld.

Carcassonne Overzee, 2-5 personen, 30-45 min., circa €20. Carcassonne De Burcht, 2 personen, 30-45 min., €20. Carcassonne De Stad, 2-4 personen, 30-45 min., circa €40. Carcassonne uitbreidingsset De Draak, De Fee en De Jonkvrouw, 2-6 personen, 30-45 min., circa €15

Eminent geschikt voor: mensen die het basisspel Carcassonne graag spelen.