Iedereen blij met remise Heerenveen

Kritiekloos keek het Friese publiek gisteravond naar de verrichtingen van SC Heerenveen. Het 0-0 gelijkspel tegen titelhouder CSKA Moskou werd niet alleen op de tribunes gevierd als een overwinning. Trainer en spelers van de thuisploeg waren al even content met de salonremise. De nummer tien van de eredivisie had zich kranig geweerd tegen de lijstaanvoerder van de bijna afgelopen Russische zomercompetitie.

In de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi telt alleen het resultaat. Liefhebbers van attractief en aanvallend voetbal komen voorlopig niet aan hun trekken in het poulesysteem. Heerenveen speelde zijn eerste groepswedstrijd ook met 0-0 gelijk; twee weken geleden in Boekarest tegen Dinamo. De beste drie clubs uit elke poule van vijf plaatsen zich voor de derde ronde. Een verdedigende speelwijze is dan het logische gevolg.

De neutrale toeschouwers, veruit in de minderheid in het Abe Lenstra Stadion, kregen heimwee naar het knock-out-systeem dat de Europese voetbalbond om financiële redenen bijna heeft begraven. De uit- en thuisduels tegen dezelfde tegenstander zorgden vaak voor opwindende returns, waarin een thuisclub een schijnbaar onoverbrugbare achterstand ongedaan kon maken. Eind september zorgde Heerenveen voor zo'n bekerstunt tegen Banik Ostrava. Na de 2-0 uitnederlaag volgde een 5-0 thuiszege. Het publiek stond op de banken.

Tegen CSKA was geen sprake van een sensationeel spelverloop en dat lag volgens trainer Gertjan Verbeek aan de laffe speelwijze van de Russische ploeg. Volgens de coach van Heerenveen had zijn elftal tenminste de intentie op de aanval te spelen. Terwijl CSKA genoegen leek te nemen met een puntendeling; een vreemde instelling na de 2-1 thuisnederlaag tegen Olympique Marseille in de eerste groepswedstrijd.

Verbeek had gelijk dat CSKA graag `op de counter speelde' en met veel voetballers `achter de bal' ten strijde trok. Maar een beetje meer respect voor de vlot combinerende Nigeriaan en Brazilianen in de `Russische' aanvalslinie was op zijn plaats geweest. De donkere voetballers van CSKA waren de enige spelers op het veld die af en toe iets onverwachts met de bal deden. Dat ze niet wilden meeverdedigen en nogal eens op de solotoer gingen, past bij hun achtergrond. Sambavoetbal is niet besteed aan broodnuchtere Friezen.

Heerenveen beperkte zich tot risicoloos combinatievoetbal, hoe begrijpelijk ook volgens de huidige voetbalwetten. ,,We zijn gelukkig niet in het mes gelopen'', sprak Verbeek in modern voetbaljargon. ,,Wij zijn niet naïef geweest. Je kunt het gerust volwassen noemen. Daarom ben ik trots op mijn spelers. Organisatorisch stonden we prima. We hebben loon naar werken gekregen en zijn zeker niet door het ijs gezakt.''

Verbeek leek oprecht verbaasd toen een vragensteller het gebrek aan attractiviteit aan de orde stelde. De gemiddelde televisiekijker zal zijn toestel naar verloop van tijd ongetwijfeld op een andere zender hebben afgestemd, suggereerde de interviewer. Nee, attractiviteit had Heerenveen niet geboden, erkende Verbeek. ,,Maar kijk eens naar onze gemiddelde leeftijd en trek dan je conclusies'', doceerde de trainer van een elftal dat voornamelijk uit jonge twintigers bestond.

Verbeek is de coach van een voetbalclub die steeds meer grootstedelijke trekjes vertoont. Het stadion wordt almaar uitgebreid en de begroting stijgt navenant. Inderdaad, Heerenveen is de pubertijd ontstegen en volwassen geworden. Arme Abe! De romantische dribbelaar Lenstra is in beeld gebracht voor de hoofdingang van het naar hem vernoemde stadion. Hij nam nooit genoegen met een 0-0. Dan maar in het mes lopen, zou Lenstra hebben geredeneerd.

Het huidige Heerenveen creëerde tegen CSKA pas een kwartier voor tijd zijn eerste uitgespeelde scoringskans. Daarop volgde binnen een paar minuten nog een handvol hele of halve mogelijkheden. De Russische doelman Igor Akifeev voorkwam een geflatteerde overwinning voor Heerenveen. Aan de andere kant toonde zijn collega Boy Waterman zich al even alert.

De stormachtige slotfase camoufleerde het matige veldspel in de eerste vijf kwartier. De twee à drie aanvallers van Heerenveen moesten opboksen tegen vier of vijf verdedigers van CSKA Moskou. Midvoor Klaas Jan Huntelaar en rechtsbuiten Ugur Yildirim kwamen nauwelijks in balbezit en met name de Turkse Nederlander deed er vervolgens weinig goeds mee. Yildirim had wellicht last van de ramadan, die vandaag is afgelopen.

De Zweedse mandekker Petter Hansson kwam om privéredenen helemaal niet in actie. Zijn vrouw stond gisteren op punt van bevallen en de stoere viking – gezien zijn uiterlijk – besloot zijn medespelers voor een keer in de steek te laten. Vrijgezel Verbeek: ,,Ik heb naar ik weet geen kinderen, maar ik heb wel respect voor zijn beslissing.''

Toen de trainer gisteravond informeerde naar de vorderingen in huize Hansson en vernam dat er nog geen baby geboren was, dacht hij aan de beladen streekderby tegen FC Groningen. ,,Ik heb er geen verstand van, maar mag toch aannemen dat het kind er vóór zondagmiddag is.''

SC Heerenveen

0

CSKA Moskou

0

Scheidsrechter: Ingvarsson (Zwe). Toeschouwers: 20.000. Gele kaart: Bosvelt, Breuer (SC Heerenveen), Carvalho (CSKA Moskou).