Het beeld

Telkens wanneer misdaadjournalist John van den Heuvel in beeld verschijnt, zie ik in gedachten zijn politie-uniform, ook al was hij in zijn vorige baan rechercheur. Hij praat en beweegt nog steeds als een ervaren Amsterdamse brigadier, die weet wat er in de wereld te koop is, maar zich niet gek laat maken. John kent de boeven, kan er goed mee overweg en er valt altijd met hem te praten, maar toch laat hij niet met zich sollen. Goed in burenruzies en kruimeldiefstallen, heeft aan de koffieautomaat een uitstekend netwerk overgehouden, redelijk in recherchewerk, maar als het echt ingewikkeld wordt, dan kan hij de zaak beter aan specialisten overlaten. Aardige man, voor een diender. Op dezelfde manier zou ik Lex Runderkamp (NOS Journaal) meer als een streberige officier van justitie typeren, en Peter R. de Vries als doortastende privé-detective met een eigen sportschool.

We kennen John als misdaadexpert van RTL Boulevard, waar hij samen met modejournalist Fiona Hering hun krant, De Telegraaf, een gezicht geeft op televisie. Het dagblad werkt ook samen met Blue Circle, RTL's eigen productiemaatschappij, aan Johns eigen programma Bureau Misdaad (RTL5), dat gisteren spectaculair debuteerde. Twee van de drie deze week geliquideerde onderwereldfiguren hadden immers nog uitgebreid contact gehad met John. Vanuit Thailand hoorden we gisteren John Mieremet, enkele uren voor zijn dood, aan de telefoon tegen de andere John zeggen, over de zojuist vermoorde ex-advocaat Hingst: ,,Ik weet zeker dat ik Evert heb overleefd, dat is een ding dat zeker is. Bij dat huisvuil waar hij lag, daar hoorde hij thuis.''

Toeval moet je afdwingen, dus is het John van den Heuvels verdienste dat zijn criminele-actualiteitenprogramma zo midden in het nieuws staat. Vermoedelijk heeft de lang tevoren geplande structuur van de eerste aflevering er enigszins onder geleden. Wat de items aan diepgang ontbeerden, werd gecompenseerd met ronkende taal: John reed niet naar Mieremets huis in België, maar ,,hij bereikte na een lange rit Neerpelt''.

In tegenstelling tot Peter R. de Vries, misdaadverslaggever (SBS6), de pionier op dit terrein, wil Bureau Misdaad – met de klemtoon op de eerste lettergreep van `búreau' – niet één enkele onopgeloste zaak uitdiepen, maar achtergronden geven bij de crime du jour. Daardoor wordt John geen volkstribuun als Peter, maar iemand die ons bijpraat over wat hij nog meer weet. De losse items worden met nogal opdringerige muziek en onnodig nerveus camerawerk kunstmatig opgepimpt.

Er zit nog een cruciale weeffout in Bureau Misdaad. Net als in Opsporing verzocht (AVRO) wordt samengewerkt met politie en justitie om tips binnen te krijgen. Trots meldde Van den Heuvel dat hij het eerste onafhankelijke journalistieke programma maakt waaraan de politie wil meewerken. Maar kan dat wel, eerst op het bureau aan de politievoorlichter vragen wat er precies is gebeurd, en dan even later diezelfde politie kapittelen, omdat ze hun werk niet goed doen? Nee, dus kiest Bureau Misdaad voor een brave aanpak. John werkt vooral graag sámen, met criminelen en politie, en zal dus nooit een Robin Hood worden. Alleen al daarom kan jofele John voorlopig nog niet tippen aan potige (en boze) Peter.

    • Hans Beerekamp