Eigen glijbaan op loopafstand

Waar winden stedelingen zich over op? In Almelo wil de gemeente bezuinigen op de speelplaatsen. Kinderen en ouders zijn tegen. ,,Het is zo'n klein bedrag.''

,,Ik weet wat hier staat'', zegt Demi (4). Ze zit samen met haar zus Femke (7) en haar moeder Ineke Heerink op de publieke tribune van de raadszaal in Almelo. In haar handen houdt ze vellen papier die tezamen de leus vormen `Wij willen buiten blijven spelen'.

Aan de orde is in de vergadering het voorstel van een van de partijen in de gemeenteraad, de PvdA, om een debat te voeren over een omstreden bezuiniging op het aantal speeltoestellen in de stad. Van de negenhonderd toestellen moeten er honderd verdwijnen. Daarmee zal de stad jaarlijks 40.000 euro besparen.

,,Zo'n klein bedrag, waar hebben we het eigenlijk over'', verzucht Ineke Heerink. ,,De gemeente heeft enerzijds de mond vol van voldoende speelgelegenheid voor de jeugd, maar toch halen ze dan een speeltuintje weg.''

Heerink heeft afgelopen weken enkele honderden handtekeningen verzameld tegen de maatregel. De gemeenteraad heeft vorig jaar al met het voorstel ingestemd, maar de protesten steken nu pas de kop op, omdat bewoners van verschillende wijken pas onlangs te horen hebben gekregen wat voor hen de consequenties zouden zijn. Dat er bij hen om de hoek een wipkip zal verdwijnen of, nog erger, een compleet speeltuintje.

De gemeenteraad besluit na enig geharrewar het debat uit te stellen tot volgende week, om zoals eerder was afgesproken de maatregel te beoordelen tijdens de begrotingsbehandeling, in samenhang met andere voorstellen tot bezuinigingen van in totaal ruim vier miljoen euro. Teleurgesteld gejoel op de publieke tribune. Burgemeester Knip geeft nog wel de bewoners een pluim: ,,U heeft door uw aanwezigheid uw betrokkenheid getoond. Het onderwerp zal mede daardoor veel aandacht krijgen.'' Ouders en kinderen druipen af.

PvdA-wethouder Kuiper is enigszins verrast door het verzet uit de buurten en van zijn eigen partij. Kuiper: ,,Het is nooit leuk om te bezuinigen. We moeten ook bezuinigen op sport en de bibliotheek. Daarbij zijn banen in het geding. We willen zorgvuldig te werk gaan. We zorgen ervoor dat kinderen nooit verder dan 250 meter hoeven te lopen naar een speeltuintje.'' De wethouder gaat nu niet zeggen dat de bezuiniging van tafel gaat. ,,Dat is pas aan de orde als de raad volgende week zijn eigen besluit wil terugdraaien.''

Thuis in de wijk Windmolenbroek tronen Femke en Demi hun bezoek mee naar hun speeltuintje, zeventig meter van hun huis. Een rechthoekig gazon, omzoomd met seniorenwoningen, met daarop één speeltoestel. Een houten glijbaan. Ineke Heerink: ,,Straks kijken de senioren uit op een groenstrook zonder glijbaan. Dat is saai. Bovendien kunnen hun kleinkinderen hier niet meer spelen.'' Ze vraagt haar dochter wat zij ook alweer zou willen. Femke: ,,Wij willen niet dat de glijbaan weggaat. Wij willen dat er iets bijkomt.''