Eerste divisie staat nu open voor amateurs

De Nederlandse eerste-divisieclubs willen een promotie-degradatieregeling met het amateurvoetbal. De twintig clubs, verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie (CED), stemden gisteren in met de nieuwe opzet.

Volgens de CED kan deze nieuwe regeling al in het seizoen 2007-2008 ingaan. Het besluit was niet unaniem, vier clubs waren tegen. Welke clubs zich verzetten, wil de CED niet zeggen. Met de goedkeuring van de eerste-divisieclubs is de promotie-degradatieregeling nog geen feit. Maandag komt het bondsbestuur van het amateurvoetbal bij elkaar om over de nieuwe regeling te praten. Volgens Edwin Lugt, directeur CED, is het initiatief nu aan hen. ,,Wij zetten de eerste stap, waar we in het verleden alles hebben tegengehouden. Als we het niet tegen kunnen houden, beslissen we liever zelf mee.''

Een andere reden voor de bereidheid van de CED is dat de eerste divisie liever nieuwe betaald-voetbalclubs via `natuurlijk verloop' ziet promoveren, dan dat gegadigden via de rechter een licentie voor het spelen van betaald voetbal zouden afdwingen.

Pas in het voorjaar zullen de amateurs een definitief besluit over de plannen nemen. ,,Wij kunnen met twintig leden snel beslissen, het amateurvoetbal heeft te maken met zo'n 2.600 clubs.'' Promotie van een amateurclub zou betekenen dat de accomodatie en veiligheidsmaatregelen aangepast moeten worden aan de prof-normen van de KNVB.

Een van de voorwaarden die de CED stelt is dat er een versmalling komt van de top van het amateurvoetbal. Dit zou kunnen door het instellen van een topklasse, een soort tweede divisie. Verder willen de eerste-divisieclubs een financiële regeling voor degradanten. Lugt: ,,Zij hebben hun exploitatie gebaseerd op betaald voetbal en moeten de tijd krijgen deze na degradatie aan te passen.''

De CED ging tijdens de vergadering ook akkoord met een wijziging van de verdeling van inkomsten als televisiegelden. Deze zal voortaan prestatiegerelateerd zijn waarbij de positie op de wekelijkse ranglijst, de eindstanden van de zes perioden en prestaties in de nacompetitie de belangrijkste graadmeters vormen. De CED wil hiermee niet alleen de financiële afstand met de eredivisie verkleinen, ook wil de belangenvereniging bereiken dat eventuele degradatiekandidaten kunnen wennen aan een kleiner budget dat beter aansluit op het amateurvoetbal. Deze prestatiegerelateerde uitkering zal met terugwerkende kracht dit seizoen al ingaan en bedraagt zo'n vijf miljoen euro, 40 procent van de tv-gelden.