Een selectie uit de discussie van de afgelopen week op www.nrc.nl/leesclub

Terug tot Ina Damman is niet zijn betere ik, niet een idee, en ook niet het symbool voor zijn kunstenaarschap. Het boek beschrijft op adembenemende wijze de ziekte die verliefdheid heet. Andere auteurs kunnen goed zijn in het beschrijven van depressies en wanen. Simon Vestdijk heeft een meersterwerk geschreven over een ervaring die je iedereen toewenst. Zo heb ik het ook zelf doorgemaakt. Om de paar jaar herlees ik het boek om dat gevoel nog een keer opnieuw te beleven.

Erik Jansen

Het is nieuw voor mij dat de definitie van `kinderboek' zo is veranderd dat hij van toepassing is op Terug tot Ina Damman. De beschouwing van Fortuin is tot aan zijn laatste alinea overigens zeer inzichtelijk. In zijn roman De verboden tuin gaf Wessel te Gussinklo een lucide beeld van de gecompliceerdheid van het gedachtenleven van een puber, zonder daarmee als kinderboekenschrijver herkend te worden. Wel kreeg hij de Anton Wachter-prijs voor zijn roman.

G.J. Kleinrensink

Wie geniet van de beschrijvingen van verliefdheid in Terug tot Ina Damman kan voorlopig nog wel even bij Vestdijk terecht. Hij heeft over dit onderwerp zo veel geschreven. In Het glinsterend pantser beschrijft hij zijn eerste ontmoeting met zijn latere vrouw Mieke. `Ze keek hem aan op een manier waarop jonge vrouwen beter niet naar een man kunnen kijken, wil het goed blijven gaan in deze wereld.' Maar de liefde in De koperen tuin is ook onovertroffen. Vestdijk beweerde na het schrijven hiervan verliefd te zijn geworden op zijn zelfgecreëerde vrouwelijke personage.

Johan Bakker

Mijn kwalificatie van Terug tot Ina Damman als kinderboek was natuurlijk niet bedoeld als een poging om het genre vast te leggen [...] Het ging mij erom te laten zien hoe je het boek kunt lezen: als een roman die uitblinkt in het vangen van het levensgevoel dat bij een bepaalde leeftijd hoort. Dat is natuurlijk niet het enige aspect van het boek, maar wel de vorm waarin het de afgelopen halve eeuw door talloze middelbare scholieren is gelezen.