Crisis in college Rotterdam over uitspraken Pastors

Het Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD verkeert in crisis. Voor het eerst sinds het `Pim Fortuyn-college' in 2002 aantrad, neemt een collega-wethouder openlijk afstand van islamofobe uitspraken van wethouder Marco Pastors (Volkshuisvesting, Leefbaar Rotterdam).

Pastors zei een week geleden in het katholieke parochieblad IDee dat als Antillianen en Kaapverdianen stelen, ze daarbij geen onderscheid maken tussen gelovigen en ongelovigen (,,Ze stelen van iedereen!''), maar dat ,,moslims hun religie wel vaak gebruiken als reden voor hun gedrag – en om zich van deze maatschappij af te keren''.

CDA-wethouder Leonard Geluk (Integratie) zegt in deze krant dat Marco Pastors hiermee ,,domme, onacceptabele uitspraken'' doet, die het collegebeleid ,,ongeloofwaardig'' maken. Geluk meent dat de integratie in Rotterdam ,,geen succes wordt als een collega van mij een andere koers vaart'' en ,,mijn werk [door hem] steeds wordt afgebroken''.

Wethouder Geluk: ,,Als college moet je zeggen: iedereen in de stad die met ons mee wil doen, bieden we kansen. En niet: moslims pikken van niet-moslims.'' Volgens Geluk ,,zit mijn collega in een polariserings-kramp, zoals meer mensen in dit land''.

Eerder dit jaar steunde een meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad een door het CDA ingediende motie, waarin stond dat wethouder Pastors geen uitspraken meer mocht doen over de islam als die niets te maken hadden met zijn beleidsterrein. Het college nam die motie over. Aanleiding was toen dat wethouder Pastors op de vraag van een journalist `je gooit de moslims allemaal op een hoop?' had geantwoord: ,,Ja, dat doen de moslims zelf ook als het ze uitkomt.''

Volgende week dinsdag zal GroenLinks in de gemeenteraad een interpellatiedebat aanvragen, dat mogelijk zal uitmonden in een motie van wantrouwen. CDA-fractieleider Harm van den Born, de indiener van de `spreekverbod-motie', noemt de uitkomst van dat debat ,,ongewis''. Van den Born: ,,Wij hebben als gemeenteraad een afspraak gemaakt met wethouder Pastors, waar hij zich niet aan houdt. Dat zullen we hem dinsdag voorleggen.''

Leonard Geluk zegt in het vraaggesprek dat ,,het zo niet langer kan''. De Rotterdamse wethouder sluit niet uit dat het college dinsdag valt, al zou hij het zelf ,,een drama vinden als dit college vier maanden voor de verkiezingen strandt op basis van een uitspraak in een parochieblaadje dat bijna niemand leest.''

INTERVIEW: pagina 2