Claudia Melchers werd na ontvoering nog bedreigd

Claudia Melchers is na haar vrijlating door haar ontvoerders nog constant bedreigd door hoofdverdachte Izaan M. Als Melchers de gemaakte afspraken over de betaling van vijf miljoen euro en een voorschot van 60.000 euro niet zou nakomen, zou zij en haar familie gevaar lopen.

De bedreiging bleef de 49-jarige M. per e-mail uiten vanuit Brazilie tot zijn aanhouding anderhalve week geleden in Rio de Janeiro. Dat maakte persofficier H. Festen van het openbaar ministerie (OM) vanochtend bekend tijdens een gezamenlijke persconferentie van het OM en de politie van Amsterdam.

Melchers werd volgens het openbaar ministerie door haar ontvoerders vrijgelaten onder voorwaarde dat zij tegemoet zou komen aan hun eisen. Claudia Melchers zou na haar vrijlating 5 miljoen euro betalen. De officiële losgeldeis was 300 kilo cocaïne. De afspraak was dat Melchers een voorschot van 60.000 euro cash zou betalen, de rest zou via de bank betaald worden.

Volgens Hans Melchers, vader van Claudia, was de deal een initiatief van zijn dochter. ,,Claudia bedacht de list van vijf miljoen euro,'' aldus vader Melchers vanochtend tegenover deze krant. ,,Claudia trad kranig op. Boeven moet je met boeven vangen.''

Vanmiddag behandelt de raad voor de journalistiek een klacht die Melchers heeft ingediend tegen Het Parool en De Telegraaf. Deze kranten zouden volgens hem ,,te suggestief'' hebben geschreven over zijn betrokkenheid bij drugs.

Volgens W. Woelders, chef van de recherche van de Amsterdamse politie, spraken Izaan M. en Claudia af dat ze na haar vrijlating een hotmailaccount zouden openen om zo de levering van het geld te realiseren. Het e-mailcontact tussen M. en Melchers werd door de politie in de gaten gehouden. Tot twee keer toe werd een afspraak voor de levering van het voorschot, dat inmiddels was teruggebracht naar 50.000 euro, aan twee handlangers van M. ,,op een locatie in Amsterdam'' door Claudia Melchers op last van de politie niet nagekomen. Ondertussen wist de politie M. in Brazilië te traceren.

In de ontvoeringszaak van Claudia Melchers zitten vijf mensen vast. De uitlevering van M. aan Nederland kan volgens het OM nog maanden duren.

Claudia Melchers werd op 12 september ontvoerd uit haar huis in Amsterdam-Zuid. Twee dagen later werd zij in Arnhem vrijgelaten. Zij bleek vastgehouden in een nabijgelegen vakantiepark. Haar vader uitte eerder forse kritiek op de wijze waarop de politie de ontvoering onderzocht.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel Claudia Melchers werd na ontvoering nog bedreigd (4 november, pagina 6) citeert Hans Melchers over zijn dochter: ,,Claudia trad kranig op. Boeven moet je met boeven vangen.'' In werkelijkheid zei hij: ,, Boeven moet je met boevenstreken vangen.''