Bogtstra blijft captain van Davis-Cupteam

Tenniscoach Tjerk Bogtstra zal volgend jaar voor het zesde seizoen achtereen actief zijn als captain van het Nederlands Davis-Cupteam. Gisteren maakte hij bekend, ondanks andere werkzaamheden, nog een jaar door te gaan met het nationale mannenteam.

Hij kan direct aan de bak, want het maken van de definitieve selectie voor de eerste ronde tegen het Rusland van Marat Safin zal een zware klus voor Bogtstra worden. Sjeng Schalken speelt nog steeds geen wedstrijden en van de geblesseerde Martin Verkerk weet de coach alleen ,,dat hij weer volop traint''.

De Tilburgse coach debuteerde in 2001 nadat door een revolte van de spelers – onder anderen Schalken en Richard Krajicek – Michiel Schapers was afgezet. Via overwinningen op Duitsland en bekerhouder Spanje haalde Nederland destijds voor het eerst in de historie de halve finale. Het Franse team was toen te sterk.

Het treffen met Rusland in februari wordt op aandringen van de Internationale Tennisfederatie gespeeld in de Amsterdamse RAI. De hoofdstad zou aantrekkelijker zijn voor sponsors dan bijvoorbeeld Ahoy' in Rotterdam. De laatste wedstrijd in Amsterdam dateert van 1984. Ook de Leidse Groenoordhallen waren kandidaat voor de wedstrijd tegen Rusland.

De tennisbond KNLTB maakte gisteren ook bekend dat Manon Bollegraf de nieuwe tenniscoach wordt van het Nederlandse team in de Fed Cup, de vrouwelijke tegenhanger van de Davis Cup. Met de doorbraak van Michaëlla Krajicek in het vrouwentennis en enkele aanstormende talenten hoopt ze Nederland terug te brengen in de wereldgroep. Bollegraf won vooral prijzen in het dubbelspel. Met partners als Tom Nijssen, Nicole Arendt en Ray Leach won zij 26 internationale toernooien in het dubbel- en gemengd dubbelspel.