Ambassadeur Scheringa

Langzaam maar zeker komt de benoeming van de Amerikaanse miljardair Roland Arnall tot ambassadeur in Nederland dichterbij. De procedure verloopt moeizaam, want de kandidatuur van Arnall stuit op verzet. Zijn bedrijf Ameriquest maakte hem vermogend, maar het bedrijf is nu verwikkeld in een kluwen van rechtszaken.

Ameriquest concentreert zich op kredietverstrekking aan minder draagkrachtige Amerikanen en zou zijn spullen iets te agressief aan de man hebben gebracht: predatory lending. Het bedrijf, een van de grootste sportsponsoren van Amerika, is opgericht in de jaren zeventig, heeft geen beursnotering en is marktleider in de verstrekking van laagdrempelige kredieten. De successen van Ameriquest brachten Arnall naar een 73ste positie op de Forbes 400, goed voor 3 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Den Haag is niet zo blij om straks met een onervaren en omstreden zakenman opgescheept te worden. Nederland zou natuurlijk in plaats van daarover te klagen ook het goede voorbeeld kunnen geven door een beter geslaagde versie van Arnall naar Washington af te vaardigen.

Dirk Scheringa.

Het snelle laagdrempelige krediet, tegen minder laagdrempelige tarieven, bracht ook Scheringa fortuin. Zijn in de jaren zeventig opgerichte onderneming groeide, zonder beursnotering, uit tot de huidige DSB Groep (Dirk Scheringa Beheer). De zakenman eindigde op de gisteravond gepresenteerde Quote 500 op de 32ste plaats. Geschat vermogen: 585 miljoen. Zeg maar een kwart van Arnall in een land dat vele malen kleiner is.

Politieke ervaring heeft Scheringa ook: voor het CDA zat hij ooit in de gemeenteraad van het West-Friese Opmeer. Herman Heinsbroek toonde al dat ondernemers ook diplomaten kunnen zijn. De voormalig LPF-minister werd pas platenbaas na het diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken.

In Washington is genoeg te doen voor Scheringa. Dure leningen verkopen kan er gemakkelijker: de rentevergoedingen zijn er niet zo gereguleerd als in Nederland. Hier geldt een wettelijk vastgesteld maximum van 21 procent per jaar. En het heeft er alle schijn van dat de Tweede Kamer – volgende week staat de `woekerrente' weer op de agenda – de vrijheid van kredietverstrekkers verder zal inperken.

Juist bij de gemiddeld minder draagkrachtige Latino-gemeenschap in de VS is voetbal populair. Scheringa kan er zijn lol op. In Washington is DC United op dit moment de belangrijkste club. Ze staan daar open voor Hollanders. Hoe heette ook al weer die Amerikaanse club waar Johan Cruijff een paar seizoenen voetbalde? The Washington Diplomats.