`We schoten zo weer in die typetjes'

Kees van Kooten en Wim de Bie hebben voor het eerst na ruim zeven jaar weer samen iets nieuws gemaakt. Maar een tv-comeback zit er niet meer in.

De vrije jongens F. Jacobse en Tedje van Es zijn uit de dood herrezen. Hoewel de leiders van de Tegenpartij al in mei 1981 door hun makers werden geliquideerd, is hun onvervreemdbaar Haagse geluid toch te horen op de nieuwe cd De Typeplanner, waarop ook veel andere types van Kees van Kooten en Wim de Bie als navigatie voor automobilisten dienen. ,,Wat rij je toch als een oud wijf, man,'' snerpt Jacobse tegen Van Es, en vervolgens ontspint zich vijf minuten geharrewar als vanouds.

Ten overstaan van acht tv-cameraploegen zaten Van Kooten (64) en De Bie (66) gistermiddag in het Filmmuseum in Amsterdam achter een persconferentietafel, waarop dezelfde groengele mattenkloppersvlag lag die ze in november 1974 bij zich hadden om in hotel Krasnapolsky de oprichting van het Simplisties Verbond te annonceren. Hun laatste tv-uitzending, na 24 seizoenen, dateert van ruim zeven jaar geleden. Sindsdien hebben ze nog wel een dvd-box samengesteld, maar er kwam geen nieuw werk van het duo meer.

Totdat ze besloten ook een cd-box te maken met hun totale platenoeuvre (negen langspeelplaten en allerlei singles). En toen ontstond het idee voor een serie navigatie-sketches met types als burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking van Juinen (,,maar zo gaan we naar het abattoir, burgemeester''), Jet en Koosje Veenendaal, de Vieze Man en moeder Carla (,,gek mens ben ik, hè?'') en zoon Frank van Putten (,,Ik wíl geen 65 tuffen met mijn moeder in haar loodvrije rollator''). De opnamen werden op drie middagen gemaakt. ,,We schoten zó weer in die types,'' aldus Van Kooten.

Het kostte de media gistermiddag geen enkele moeite om Van Kooten en De Bie te laten speculeren over de vraag wat ze aanstaande zondag zouden doen als hun tv-programma nog bestond. De Bie bedacht dat de gezusters Veenendaal zich, op weg naar Amsterdam, wellicht zorgen zouden maken bij de gedachte dat iedereen in een jurk daar wordt opgepakt. Van Kooten verzon, naar aanleiding van het ,,samen'' waartoe premier Balkenende opriep, dat de Vieze Man iets samen zou willen doen met meneer Foppe.

Maar desondanks is een terugkeer naar de televisie uitgesloten. ,,Ik ben ook wel blij dat het niet meer hoeft,'' zei Van Kooten. ,,In het nieuws komen steeds weer dezelfde onderwerpen langs, zodat je denkt: maar daar hèbben we al zes scènes over gemaakt.'' En bovendien: ,,We zijn nu samen 130, dat is niet meer weg te schminken. Onze types zouden nu wel heel erg bejaard zijn. Wij kunnen Balkenende niet meer nadoen.'' Wel hoopt het duo nog een boek te maken met de beste teksten: ,,Je bent op een leeftijd gekomen dat je de boel wel eens op een rijtje wilt zetten.''