Wat doen de kinderen

Soldaten ontmoeten

Tussen 1792 en 1815 is het oorlogstijd in Europa. De slagvelden beïnvloeden niet alleen het leven van soldaten in dienst van Napoleon, maar ook dat van vrouwen, kleermakers en wapenfabrikanten. Op de expositie Voor Napoleon. Hollanders in oorlogstijd 1792-1815 in het Delftse Legermuseum `vertellen' twintig mensen het verhaal van hun leven in deze roerige tijd, aan de hand van persoonlijke bezittingen (uniformen, brieven en dagboeken). Soldaten uit het leger van Napoleon laten bezoekers ook kennis maken met hun uitrusting en krijgskunst. Want hoe zag het leven van een gewone soldaat er rond 1800 uit? Op zondagmiddag 6, 13, 20 en 27 november geven ze demonstraties.

Voor Napoleon. Hollanders in oorlogstijd 1792-1815 t/m 2 april 2006 Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Demonstraties zondag 6, 13, 20 en 27 nov van 12-17u. Toegang volw €5, 4 t/m 12 jaar en 60+ €3, cjp €2,50. mk gratis. Inl 015-2150500 of www.legermuseum.nl

Luchtdirigeren

Van meezingconcert tot theatervoorstelling, van luchtdirigeren tot een djembé workshop en van sprookjeskoken tot een zoektocht in de Domtoren. Onder de titel De Vuurdoop is het op de Utrechtse Culturele Zondag op 6 november ook Kinderkunstdag en voor kinderen van 2 tot 12 jaar zijn in 30 locaties meer dan 130 – veelal gratis – leuke dingen te doen. Het begint al vroeg in de Domtoren. Vanaf 09u45 uur gaan kinderen vanaf 6 jaar tijdens een rondleiding op zoek naar Sint Maarten en misschien woont die wel boven in de toren! In de Stadsschouwburg is o.m Max Tak (muziektheater), Theater Taptoe (beeldend theater) en een `theatrale' rondleiding. Tussen 11u en 19u is er van alles muzikaals voor alle leeftijden (dus ook voor ouders) te doen in Vredenburg met een Muziekspeeltuin, Radio Ping Pong (interactie concert), wedstrijd voor Douchediva's en het grote kampioenschap Luchtdirigeren. En 's middags kan iedereen vanaf 8 jaar meezingen tijdens de Junior Scratch. In Museum Sterrenwacht Sonnenborgh is het astronautendiploma te behalen en in het Universiteitsmuseum worden braakballen ontleed en gaan bezoekers naar huis met een zelfgemaakte toverlantaarn. In de Winkel van Sinkel verkopen kinderen tussen 13-16u hun boeken, strips, dvd's, video's, cd's en spelletjes aan leeftijdgenoten en leest Koos Meinderts voor uit eigen werk met dierenverhalen en verhalen van de zee. De Vuurdoop wordt afgesloten met een concert door Chipz in Vredenburg vanaf 17u30.

Zo 6 nov op 30 locaties in Utrecht. Inl www.culturelezondagen.nl

Braakballen pluizen

Uilen eten muizen en kleine vogels met huid en haar op, maar de botjes, schedels en vacht kunnen ze niet verteren. De uil braakt deze resten uit in een langwerpige prop, de braakbal. Zondag 6 november is het Braakbalpluis-middag in het Rotterdamse Natuurmuseum. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen van 12 tot 16u30 aan de hand van een zoekkaart bekijken welke soorten muizen de uilen zoal naar binnen werken en met een loep, kwastje en satéstokje aan de slag om een braakbal uit te pluizen. Als de bal is uitgepluisd krijgen ze een officieel Pluisdiploma en mogen ook de botjes en schedels mee naar huis.

Braakbalpluis-middag op zo 6 nov van 12-16u30 in het Natuurmuseum, Westzeedijk 345 (t.o. de Kunsthal), Rotterdam. Kosten €2 per kind. Inl 010-4364222 of www.nmr.nl

Toneel spelen

Zondag 6 november is het Jeugdtheaterdag in de Parade, Den Bosch en dat betekent de hele dag kunst en cultuur voor kinderen. Samen met de Verkadefabriek en Amateurtheaterschool is er een programma met veel theater en workshops vanaf 11u zoals musical voor kinderen, improviseren voor ouders en kinderen en kennismaken toneelspelen. Om 14u speelt Theater Terra de familiemusical Kleine Ezel, gebaseerd op de bekroonde prentenboekjes van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen over een klein eigenwijs ezeltje, dat alles zelf wil doen. Naast de voorstellingen en workshops kunnen er kleurplaten van Kleine Ezel worden ingekleurd, worden er animatiefilms vertoond en treedt Kinderkoor De Fermaatjes op voor de kleintjes.

Jeugdtheaterdag in Theater De Parade, Parade 23, Den Bosch op 6 nov. Kaarten voor Kleine Ezel €12 t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar €16. Workshops €5. Res bij Bosch Ticket: 0900-33727233 of www.theateraandeparade.nl

Naar concert gaan

In de Klassieke Muziekweek, die vrijdag in Haarlem van start gaat, verzorgt Holland Symfonia zondag 6 november een kinder/familieconcert met de suite uit Het Zwanenmeer van Tsjaikovski in de pas verbouwde Philharmonie. De tekst is van Imme Dros en Angela Schijf zal het verhaal vertellen over zwanen die na zonsondergang in meisjes veranderen. Alleen de prins kan de betovering verbreken. Zal hij de zwaan van zijn dromen trouwen?

Familieconcert op 6 nov om 14u30 in de Philharmonie, Lange Begijnenstraat 11, Haarlem. Kaarten t/m 12 jaar €7,50, vanaf 13 jaar €13. Res 09007445427.

Chillen

Hoe ziet de ideale chill-hangplek voor jongeren eruit? Zondag 6 november kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar in het Stedelijk Museum CS hun wensenlijstje maken en daarna met elkaar de meest relaxte chill-plek ooit ontwerpen.

Chill-workshop op zo 6 nov van 14-16u in het Stedelijk Museum CS, Oosterdoksekade 5, Amsterdam. Kosten €4,50. Inl www.stedelijk.nl/educatie

Informatie sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Of mailen: agenda@nrc.nl