Waarom gebeurt er niets met het studiehuis? 33

In twee artikelen `Maar wat is een staartdeling?' en `Taalpolitie op de middelbare school' in uw krant van 26 oktober worden de termen `studiehuis' en `Tweede Fase' klakkeloos verwisseld. In het artikel `Niveau scholieren gedaald' bevestigt u zelfs uw eigen fout door te stellen dat de Tweede Fase ook wel bekendstaat als studiehuis. De Tweede Fase is een herinrichting van de bovenbouw van havo en vwo zoals landelijk ingevoerd in 1998, met onder andere de zogenoemde profielen en een breder vakkenpakket.

Het studiehuis daarentegen is louter een idee over hoe docenten de kennis het beste aan leerlingen kunnen overdragen, nl. met veel zelfstandig werken en eigen verantwoordelijkheden. Omtrent het studiehuis bestaat vanuit de overheid geen regelgeving of iets dergelijks. Verschillende scholen maken wat betreft hun lesprogramma eigen keuzes, zoals zij dat altijd gedaan hebben, vandaar de fenomenen Dalton- en Montessori-onderwijs.