Verdonk erkent fouten rond uitzetting Donorov

Rond de uitzetting van de zieke asielzoeker A. Donorov naar Spanje in augustus 2003 zijn drie fouten gemaakt. De medische overdracht van de man aan Spanje op zich is echter wel goed gegaan. Dat heeft minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) gisteren geschreven aan de Tweede Kamer. Donorov was schizofreen en suïcidaal en pleegde kort na zijn uitzetting zelfmoord. Volgens Verdonk was geen medische begeleiding nodig tijdens de vlucht naar Spanje. Als Donorov zijn medicijnen kreeg, bleef hij rustig en dat was ook het geval. Op de luchthaven heeft een marechaussee de Spaanse grensautoriteiten gemeld dat Donorov medicijnen nodig had. Hij had genoeg medicijnen bij zich en er is in Spanje ook tijdig een nieuwe voorraad gehaald, aldus de minister. De fouten zaten in de aanloop naar zijn uitzetting, schrijft Verdonk. Zo is het verzoek van Donorov om uitstel van zijn opschorting op medische gronden niet behandeld.