Vastgoedman in Amsterdam geliquideerd

In Amsterdam is gisteravond opnieuw iemand op straat vermoord. Het gaat om de 45-jarige Amsterdamse vastgoedhandelaar Kees Houtman. Een verband met eerdere liquidaties is nog niet aangetoond.

Het slachtoffer werd voor zijn woning in Amsterdam-Osdorp beschoten. Hij vluchtte zijn huis in, waar hij later stief. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. Houtman werd rond acht uur voor zijn woning aan het Johan Braakensiekhof opgewacht door twee mannen. Een van hen opende het vuur en Houtman werd meerdere keren geraakt. De daders vluchtten vervolgens te voet en stapten verderop waarschijnlijk in een personenauto met een lichte kleur.

Houtman was bekend bij justitie, maar justitie wil de reden daarvoor niet noemen. Ook wil men niet zeggen of de man een strafblad had. Volgens de Telegraaf was Houtman een jeugdvriend van de gisteren in Thailand vermoorde crimineel John Mieremet, maar ze zouden al twintig jaar geen contact meer hebben gehad. De familie van Houtman wilde vanochtend niet reageren.

Diverse media berichten dat Houtman in het verleden betrokken zou zijn geweest bij overvallen op geldtransporten. Op zijn woonadres had Houtman een bouwbedrijfje gevestigd dat hij in 2003 kocht: Bouwbedrijf Gillian Amsterdam. Het is niet duidelijk wat de omzet van dit bedrijf was, omdat er geen jaarstukken aanwezig zijn bij de Kamer van Koophandel over de laatste drie jaar. Mensen uit het Amsterdamse vastgoed zeggen dat Houtman een onbekende was in die wereld.

Eerder deze week werd in Amsterdam voormalig advocaat Evert Hingst voor zijn woning in Amsterdam-Zuid vermoord. Hij was de voormalig advocaat van Mieremet. De twee kregen in 2002 ruzie. Mieremet overleefde dat jaar een aanslag, en beschuldigde later in een interview Hingst er van met vastgoedhandelaar Willem Endstra en Heineken-ontvoerder Willem Holleeder achter de aanslag te zitten. Endstra werd vorig jaar mei op straat geliquideerd.

De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de liquidaties van deze week. Tot nu toe is niet een van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld van de afgelopen jaren opgelost.

Het huis waar Houtman in woont staat overigens te koop voor ruim 1 miljoen euro. Het betreft een villa aan het water, aan de westkant van Amsterdam.