Transseksuelen zoeken hulp EU

De positie van transseksuelen en travestieten in Europa moet worden verbeterd. Dat kan door betere uitvoering van de antidiscriminatierichtlijn. Dat is de inzet van de eerste Europese Transgender Conferentie, die vandaag in Wenen is begonnen en die tot zondag zal duren. Transseksuelen willen ook op Europese schaal lobbyen voor betere kostenvergoedingen voor ingrepen en vergemakkelijking van geslachtsverandering.

Het congres wordt georganiseerd door de Oostenrijkse transgenderassociatie TransX, die dit jaar haar tienjarig jubileum viert. Er nemen zeventig organisaties aan deel uit dertig landen, waaronder Nederland. Bij het congres zijn ook ambtenaren van de Europese Commissie aanwezig.

Onder het begrip transgender vallen niet alleen transseksuelen, mensen die een lichamelijke geslachtsverandering hebben ondergaan. ,,Het gaat om alle mensen die moeite hebben met hun geboortegeslacht'', vertelt Justus Eisfeld van de Nederlandse belangengroep T-Image die het congres in Wenen bijwoont: ,,Dus ook om travestieten, om mensen die zichzelf noch in het hokje man noch in het hokje vrouw vinden passen, mensen die zich half man, half vrouw voelen, of mensen die het begrip `geslacht' iets vinden waarmee ze zich niet bezig willen houden.''

Transgenders hebben veel met discriminatie te maken. Op straat en op het werk. Eisfeld liep zelf een baan in het onderwijs mis: ,,Omdat ik transseksueel ben. Er is een Europese antidiscriminatierichtlijn, werkgevers zijn verplicht een discriminatievrije werkplek aan te bieden, maar de uitvoering van die wet schiet tekort. Transgenders vallen in de praktijk in een grijs gebied.''

De wetgeving kan op meer punten verbeterd worden, vindt Eisfeld. Wettelijke geslachtsverandering is in Nederland moeilijk, dat mogen alleen transseksuelen. Verder zou ook de zorg tekortschieten: ,,In Nederland worden niet alle operaties vergoed door het ziekenfonds, in andere landen wordt niets vergoed. De wachtlijsten zijn hier ook nog een probleem, vooral voor de diagnostische fase. Eerstelijns psychologen weten sowieso weinig van travestie en `transgenderisme'.''

Eisfeld acht de tijd rijp voor een transgender-lobbygroep: ,,In het verleden waren er veel onderlinge strubbelingen omdat mensen zelf niet goed in hun vel zaten. Nu zijn we van zelfhulpgroep echt een sociale beweging geworden.''