Tong heeft ook receptor voor vet voedsel

De voorkeur voor vet eten die muizen, ratten maar ook mensen laten zien, zou verklaard kunnen worden door de vondst van een nieuwe smaakreceptor die specifiek reageert op vet.

Franse onderzoekers hebben bij muizen een vetreceptor geïdentificeerd op de tong. Dat betekent dat de dieren behalve de vijf basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en `umami' (de smaak van ve-tsin) ook `vet' als aparte smaak kunnen proeven. De onderzoekers onder leiding van voedingsdeskundige Phillipe Besnard van de universiteit van Bourgogne in Dijon publiceren hun resultaten in het vakblad Journal of Clinical Investigation van deze maand.

Vaak is gedacht dat de voorkeur voor vet komt door de smeuïgheid van vet voedsel en het aangename mondgevoel dat het geeft. Sommige wetenschappers vermoedden echter dat er ook een vetreceptor in het spel is, maar tot nu toe was die niet gevonden. Het Franse team heeft nu laten zien dat een eiwit, CD36 geheten, fungeert als vetreceptor op de tong. Het eiwit is een oude bekende uit andere weefsels die betrokken zijn bij de vetopslag. Daar speelt het een rol als transportmolecuul voor vetzuren. Nu blijkt het eiwit ook betrokken bij de smaakperceptie van vet.

Normale muizen kiezen vaak voor een vette maaltijd, als zij de keuze krijgen. Maar muizen waarbij de onderzoekers het gen voor CD36 hadden uitgeschakeld, verloren prompt hun speciale interesse voor vet voedsel. Het aanbrengen van vetzuren op de tong van normale ratten en muizen leidde onmiddellijk tot een reactie in het spijsverteringsstelsel. Er werd extra gal aangemaakt en uit de alvleesklier kwamen extra enzymen vrij. Bij muizen zonder CD36 bleef deze reactie uit. De vetreceptor op de tong heeft volgens de onderzoekers dus een duidelijke rol in de anticipatie op het vette voedsel dat in aantocht is.

Hoewel het onderzoek is uitgevoerd bij ratten en muizen, gaan de onderzoekers er vanuit dat dezelfde vetreceptor ook bij mensen bestaat. Het zou de voorkeur voor vet voedsel kunnen verklaren. Uit eerder onderzoek blijkt dat dikke mensen een sterkere voorkeur voor vet voedsel hebben dan slanke personen. Het is nog niet bekend hoe die hunkering naar vet precies ontstaat. Maar het is aannemelijk dat een verstoorde smaakperceptie van vet een rol kan spelen bij het ontstaan en in stand blijven van overgewicht , aldus de Fransen.