Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de ruim 500 gevangenen die zonder proces opgesloten zitten op Guantánamo Bay in de Amerikaanse enclave op Cuba. Ze worden verdacht van banden met Al-Qaeda of de Talibaan. Verder een gesprek met D66-fractieleider Boris Dittrich over de koerswijziging van zijn partij. Tijdens een wandeling langs de grachten vertelt Dittrich over de wijziging in de koers die Hans van Mierlo ooit heeft uitgezet. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Onder meer een discussie met neonatologen (artsen die zich o.a. met ziektes van vroeg- en pasgeborenen bezighouden) en aandacht voor de spanning tussen de bewoners van de waddeneilanden en de plannen om het gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te plaatsen. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Horizon: The ghost in your genes. Onze genen blijken nog een verborgen laag te bevatten. De nieuwe wetenschap epigenetica onderzoekt welk effect de levenswijze van onze voorouders heeft gehad op onze genen, die volgens wetenschappers een geheugen hebben. BBC2, 22.00-22.50u.

Underground Britain: The colour of money. Serie over opmerkelijke mensen met vanavond aandacht voor bokser Dominic Negus, die in een gevecht Olympisch bokskampioen Audley Harrison een kopstoot gaf, waarna zijn bokslicentie werd ingetrokken. Verder werkt hij als schuldeninner voor een paar louche zakenlui in Essex. BBC2, 22.50-23.30u.

Onze kust. Zeven jaar lang filmde Ireen van Ditshuyzen langs de Nederlandse kust: Texel, Ameland, Rottumeroog, het Verdronken Land van Saeftinghe, Zeeland en de strook tussen Bergen en Schoorl. Ze volgt de bijzondere kustlijn, die het lage land scheidt van de immer dreigende zee. De kans op overstromingen in Nederland lijkt veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Zie ook pagina 24. Ned.1, 23.20-0.45u.

VPRO'S import: A state of mind. Portret van twee jonge Noord-Koreaanse turnsters, die zich voorbereiden op de jaarlijkse gymnastische massaspelen, de viering van het einde van de Koreaanse oorlog. Het is 50 jaar geleden dat deze oorlog werd beëindigd met een overwinning voor Noord-Korea, althans daar zijn de Noord-Koreanen van overtuigd. De camera volgt de twee turnsters en hun familie tijdens de harde training voor het spektakel. Ned.3, 23.55-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over het uitzonderlijk warme weer van de afgelopen tijd met onder anderen Kamerlid voor de PvdA Diederik Samson, econoom Hans Labohm, poolreiziger Marc Cornelissen, weerman Erwin Kroll en al dan niet bezorgde burgers. Ned.1, 22.30-23.20u.

Barend & Van Dorp. Aandacht voor het schrijverscollectief dat zich uitgeeft voor de schrijver Yusef el Halal, van wie vorig jaar het boek Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken verscheen. Talpa, 23.00-00.00u.

Giftige Kleider? Over gif in kleding en textiel dat een steeds groter probleem vormt. Bij het uitpakken van kleding merken verkoopsters direct de gevolgen van deze gifstoffen op het eigen lichaam. In de goedkope productielanden in Azië wordt katoen verbouwd met uiterst giftige stoffen die in Europa al lang verboden zijn. ARD, 0.00-0.45u.

AMUSEMENT & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit het Abe Lenstra-stadion van de wedstrijd tussen SC Heerenveen en CSKA Moskou voor de UEFA Cup. Jeugbondscoach Foppe de Haan analyseert de wedstrijd. Ned.2, 20.01-22.35u.

Villa Felderhof: Frédérique Huydts en Jan Keizer. Actrice Frédérique Huydts en zanger van BZN Jan Keizer laten zich in een villa aan de Côte d'Azur op voornamelijk prettige wijze ondervragen door presentator Rik Felderhof. Ned.1, 21.00-22.00u.

WETENSCHAP

Nieuwslicht. Onder meer aandacht voor de Turby, een kleine windmolen die je op het dak van een flatgebouw kunt zetten om het hele huishouden van stroom te voorzien. Filosoof Bas Haring roept op tot meer `wilde wetenschap' en bepleit de verkiezing van het meest onwaarschijnlijke onderzoek in het afgelopen jaar. En naar aanleiding van technische hoogstandjes geeft de rector van de TU Delft, Jacob Fokkema, het kabinet enkele tips om onze economie te stimuleren. Ned.3, 21.15-21.50u.

CRIMINALITEIT

Bureau misdaad. Eerste aflevering van een wekelijkse serie over de georganiseerde misdaad en moordzaken. Vanavond ruime aandacht voor de liquidaties deze week in Amsterdam en Thailand van een voormalig advocaat en crimineel. Het openbaar ministerie en politie hebben een overeenkomst met RTL gesloten over de uitzending van opsporingsberichten. Presentator John van den Heuvel (42) werkte als rechercheur bij de CID in Amsterdam voordat hij in 1990 als misdaadverslaggever aan de slag ging bij De Telegraaf. RTL5, 21.30-22.40u.

KUNST

The culture show. Vanavond uit Glasgow met o.a. een interview met de controversiële Franse schrijver Michel Houellebecq, die kortgeleden het boek La possibilité d'une île heeft geschreven. Verder Timothy Clifford over 21 jaar Scotland National Galleries. BBC2, 20.00-21.00u.