Televisie Film van de dag

06/05 (Theo van Gogh, 2004, Ned.). Twee dagen na de herdenking van de moord op Theo van Gogh, een jaar geleden, wordt zijn filmische zwanenzang uitgezonden. Zowel deze krant als de Volkskrant vonden het bij de première in december 2004 het beste wat Van Gogh maakte. 06/05 gaat over een andere moord, die op Pim Fortuyn. Thrillerauteur Tomas Ross schreef er de `faction' De zesde mei over, waarop Van Gogh zijn film baseerde. 06/05 is een soms wat warrige paranoia-thriller over een fotograaf die per ongeluk de moord op zijn foto's heeft vastgelegd (à la Antonioni's Blow-Up) en op onderzoek uitgaat. Zijn pad kruist dat van een Turkse milieuactiviste. Van Fortuyn worden televisiebeelden gebruikt, waarin ook Ad Melkert en Paul Rosenmöller opduiken. 06/05 was de eerste Nederlandse film die kon worden gedownload voor de première. Acteur Thijs Römer won voor zijn rol als fotograaf een Gouden Kalf tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival. Morgen het tweede deel.

Ned.2, 23.05-0.10u.