Stereo MC's

De nieuwe cd van de Engelse Stereo MC's is niet verrassend en ook geen vooruitgang ten opzichte van hun eerste cd, Connected uit 1992, of Deep Down & Dirty uit 2001. Maar Paradise, zoals de nieuwste heet, is wel een aangename plaat. En de groove die voorman Rob Birch in 1992 uitvond – diep en rollend – is zo geslaagd dat je er een cd-box mee kunt vullen.

Die groove, uitgevoerd door gespierde bassen, heeft nog steeds een hoofdrol. Verder is er plaats voor sloom swingende geluidscollages met veel variatie: bedachtzame percussie, house-riedels en soulfragmenten in de vorm van blazers en zo nu en dan een hartstochtelijke zangeres die mooi contrasteert met de ongeschoolde mijmeringen van Birch.

Op de tracks van Birch zou ook loom gerapt kunnen worden, maar dat heeft hij inmiddels afgezworen. Birch zorgt nu voor licht zwabberende zang – ongeveer als Shaun Ryder van Happy Mondays – en geramde refreinen.

Stereo MC's. Paradise (GRAFFCD001)

Stereo MC's treedt op: 4/11 Heineken Music Hall, Amsterdam; 10/11 Tivoli, Utrecht.