`Reiniging op trein-wc'

De twee mannen die dinsdag in Amsterdam uit een trein zijn gehaald omdat ze zich `verdacht' gedroegen, voerden op het toilet een islamitisch reinigingsritueel uit. Dat zegt de broer van een van de mannen op de nieuwssite www.nu.nl. ,,Dat duurt nou eenmaal langer dan gewoon toiletgebruik'', volgens de broer.

De Amsterdamse politie kan niet zeggen of deze lezing klopt. Een woordvoerder wil alleen kwijt dat de twee mannen geen verdachten meer zijn. De twee bebaarde mannen, gekleed in een traditioneel islamitisch gewaad (djellaba), gedroegen zich volgens medepassagiers verdacht. Ze rommelden in hun tassen en bleven ongewoon lang op het toilet. Bij het Amsterdamse CS werd de trein stilgezet en werden de mannen door een arrestatieteam afgevoerd. Het treinverkeer rondom Amsterdam was hierdoor urenlang gestremd.

De twee mannen komen uit Amsterdam en Den Haag en kwamen in een internationale trein terug uit Duitsland. In Bonn hadden ze een moskee bezocht in verband met ramadan. Een van de mannen toonde tegenover het ANP begrip voor zijn arrestatie. ,,Maar ze hadden ook de trein in kunnen komen om ons te ondervragen. Er zijn veel mensen bang gemaakt, ik ook. En dat was niet nodig geweest.''