REGIOVOORKEUR

AMERSFOORT

Armando

Op 6 nov (15u30) is er een interview met Armando door filosofe Katja Rodenburg, met als titel `Tijdgenoten, Arnulf Rainer en Armando'. Muziek: Marike Verheul.

Armando Museum, Langegracht 36. Inl 033-461 40 88 & www.armandomuseum.nl

DEN HAAG

Bordewijk

Ihkv de lezingenreeks Over oude boeken; hedendaagse schrijvers over twee eeuwen Haagse inspiratie' vertelt de Haagse schrijver Adriaan Bontebal op 9 nov (20u30) over zijn bewondering voor Borderwijk.

Branoul Literair Theater, Maliestraat 12. Res 070-3657285. Inl www.branoul.nl

HAARLEM

Macbeth Het Noord Nederlands Toneel brengt de burleske poppenkastversie van Macbeth, Shakespeares duistere drama over een moordend koningspaar. In een enorme poppenkast spelen acteurs de poppen na, inclusief houterige bewegingen, met Macbeth en zijn vrouw kibbelend als Jan Klaassen en Katrijn. Lady Macbeths handen zijn in deze versie niet met bloed besmeurd, maar met zaagsel. En de doden hangen als uitgespeelde poppen slap over de rand.

11-12 nov Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

HILVERSUM

Flexibel wonen

De tentoonstelling Living in Motion, Design en Architectuur voor flexibel wonen is nog tot en met zondag 6 november in Museum Hilversum te zien. De indeling van een woning kan mobiel gemaakt worden door bijvoorbeeld een slaapbank, klapstoelen, kamerschermen, opblaasbare meubels, of zelfs een inklapbare keuken of bad. Objecten uit verschillende culturen en perioden zijn binnen deze tentoonstelling ingedeeld op thema: monteren, vouwen, aanpassen, combineren, transporteren en dragen.

Op vertoon van een geldig legitimatiebewijs krijgen inwoners van Hilversum in het laatste weekend, op 5 en 6 november, gratis toegang tot Museum Hilversum.

HOORN

Ghanese affiches

Het Affichemuseum in Hoorn toont onder de noemer Killers op canvas een honderdtal handgeschilderde filmposters uit Ghana. De meeste zijn geschilderd op opengeklapte meelzakken en laten bloedstollende taferelen zien: mannen met wolvenkoppen, dieren met mensenhoofden of vrouwen die verslind worden door slangen of krokodillen.

Filmreclame uit Ghana. T/m 15 jan in het Affichemuseum, Grote Oost 2-4, Hoorn. Di t/m za 11-17u, zo 12-17u. Inl 0229-299846 of www.affichemuseum.nl

LEIDEN

De verschrikkelijke moeder

Alex van Warmerdams komedie De verschrikkelijke moeder is een drieluik van losse gruwelsprookjes, steeds eindigend in doodslag. Pierre Bokma speelt de drie hoofdpersonen. Annette Malherbe is zijn zuster. Je kunt ze zien als rondtrekkende boze geesten die zich transformeren. De verschrikkelijke moeder is in vele opzichten briljant geestig. Pierre Bokma tilt alles nog een treetje hoger, hij geeft vlees en bloed aan de hoekige teksten.

9-12 nov Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.

NOORD-HOLLAND

Natuurwerkdag

Op zaterdag 5 november gaan in heel Nederland 10.000 mensen tegelijk aan de slag op de Landelijke Natuurwerkdag. In de regio Noord-Holland zijn circa dertig locaties waar vrijwilligers aan de slag kunnen. Onder professionele begeleiding kan iedereen meehelpen met onderhoudswerkzaamheden in de natuur zoals struiken snoeien, heide plaggen, gras hooien, wilgen knotten en broeihopen voor slangen aanleggen. Op sommige locaties zijn er speciale kinderactiviteiten, zoals het bouwen van nestkastjes. Hier is extra begeleiding aanwezig. Ook zijn er locaties waar kan worden gewerkt door jongeren tussen 12 en 20 jaar. Die mogen 'stoere' werkzaamheden uitvoeren zoals het vellen van grotere bomen, trilveen maaien en riet hooien.

Vooraf aanmelden. Kijk op www.natuurwerkdag.nl of bel 0900 - 777 09 00.

UTRECHT

Dolen in Museumnacht

Tumult organiseert tijdens de Utrechtse Museumnacht 2005 op 5 november (19u) een dooltocht door de binnenstad van Utrecht. Ihkv het programma Drieste Exercities.

Het dolen was een methode van de internationale situationisten om de stad te heroveren. Via het doelloos rondzwerven, kon weer ontdekt worden hoe spannend, inspirerend en opwindend de stad (en haar bewoners) zijn.

Start: Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl www.tumultdebat.nl & 030-2332430 . Toegang op vertoon van museumnacht polsbandje, zie: www.museumnacht.nl

Kleurgebruik in stoffen

Sandra Niessen verzorgt 6 nov (14u) een lezing over kleurgebruik in stofdessins. Ihkv de tentoonstelling Global Fashion/Local Tradition.

Aula Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030-2332006 & info@centraalmuseum.nl