Overleg bij Shell hervat

De staking bij de Shell-raffinaderijen in Pernis en Moerdijk is opgeschort, omdat Shell gistermiddag weer met de vakbonden in onderhandeling is getreden. Ook de staking bij de NAM werd voor 24 uur opgeschort.

Shell heeft de bonden gisteren benaderd met een voorstel over het pensioenconflict dat de aanleiding is van de staking. Hoewel geen van de partijen iets wil zeggen over de inhoud daarvan, was het voor de bonden voldoende aanleiding om de aangekondigde stakingen bij de installaties van de NAM 24 uur uit te stellen, en de situatie bij de raffinaderijen te bevriezen.

Het bedrijf en de bonden hebben gisteren tot diep in de nacht overleg gevoerd, en zijn na een schorsing vandaag rond het middaguur weer bij elkaar gekomen. Omdat er gisternacht nog geen resultaat was, zou de staking bij de NAM vanmiddag van start gaan. ,,We zouden 24 uur uitstellen, en dat hebben we gedaan'', zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. Op Pernis en Moerdijk blijkt de status quo wel gehandhaafd.

Gisteren had de staking bij Europa's grootste raffinaderij in Pernis voor het eerst consequenties voor de afnemers, zij het vooralsnog op papier. Het olieconcern beroept zich hierbij op overmacht.